Centos Linux

Centos 7 Kurulum

Son zamanlarda Linux dağıtımlarında en çok tercih edilen dağıtım Centos olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle hosting ve sunucu sektöründe, Cpanel de sadece Centos’u desteklediği için daha fazla kullanılıyor.

Centos kurulumu için gerekli medyamız hazır ise kuruluma başlayalım.

İlk olarak açılış ekranımız geliyor. Kurulum medyasını test edebilirsiniz veya troubleshooting ile sorun giderme araçlarına göz atabilirsiniz.

Biz kurulum yapacağımız için “Install CentOS 7″ seçip, anacondanın yüklenmesini bekliyoruz.

Dil seçimi ekranı. Tavsiyemiz farklı bir dil seçmemeniz üzerine. Çünkü bazı yazılımlar problem çıkartabiliyor. (örneğin; cyberpanel kurulmuyor) O yüzden varsayılan olarak gelen “English” seçimini yapıp devam ediyoruz.

Date & Time’ı Europe/Istanbul olarak ayarlayalım. Keyboard’ı Türkçe seçebiliriz. Biz minimal olarak kuruyoruz, fakat isterseniz hangi paketlerin kurulacağını seçebilirsiniz.

Disk bölümlendirme ekranı. Tüm diski verip done deyip devam edebilir veya “I will configure partitioning” diyerek isteğe bağlı bölümlendirme yapabilirsiniz. Eğer kendiniz bölümlendirecekseniz /root’a ram’in katı kadar, swap alanına da minimum 4gb alan vermenizi tavsiye ederiz. Kalanı da / direkt verebilirsiniz.

Network ayarları bölümü iki aşamadan oluşacak. Öncelikle “Off” yazan yeri “On” haline getirip, ethernetimizi aktif hale getiriyoruz. Hostname kısmına sunucu ismimi “FQDN” şeklinde yazıyoruz. Configure deyip ip ayarlarımızı yapılandıracağız.

Ipv4 sekmesine gelip, Method’u “manual” olarak seçiyoruz. (DHCP kullanmıyorsak) Add butonuna tıklayıp sırası ile ip adresimizi, netmask’ı (subnet) ve gateway’i (ağ geçidi) veriyoruz. Dns servers google, yandex ve opendns bilgisini girebiliriz. “Save” deyip işlemi sonlandırıyoruz.

Ip ayarlarınızı doğru yapılandırdıysak, Ethernet’in altında “Connected” ibaresini görmemiz gerekiyor. “Done” deyip ayarları bitiriyoruz.

“Begin Installation” diyerek kurulumu başlatabiliriz.

Son aşamamız ise, root şifremizi ayarlamak. Dilerseniz ayrı bir kullanıcı da oluşturabilirsiniz. Kurulum donanım özelliklerinize göre ortalama 15 ile 45 dakika arasında sürecektir.

VDS paketlerimizden alıp, Centos kurulum işlemlerinizi siz de yapabilirsiniz.