Centos

Centos Nedir?

Centos, 14 Mayıs 2004 tarihinde, Redhat firması tarafından piyasa sürülmüş bir linux dağıtımıdır. Red Hat Enterprise Linux kaynak kodları üzerine kuruludur. İsminin açılımı The Community ENTerprise Operating System şeklindedir.

Mevcut, sayısız Linux dağıtımlarından bir tanesidir ve piyasada oldukça fazla kullanılır. Centos’u diğer Linux dağıtımlarından ayıran en önemli özellik, uzun vadeli bir desteğe sahip olup, her zaman güvenilir ve korumalı bir işletim sistemine sahip olmanızı sağlamasıdır. Piyasa sunulan LTS sürümleri 10 yıl boyunca desteklenmektedir.

Özellikle Web Hosting sektöründe Cpanel kontrol paneli üzerinde çalışmasından dolayı oldukça tercih edilmektedir. Ayrıca sanal sunucularda, diğer web hosting kontrol panelleri için (Cyberpanel, VestaCP, Centos Web Panel, Plesk) oldukça yoğun olarak kullanılmaktadır.

Centos’un paket yönetisici “yum” paket yöneticisi olsa da, Centos 8 ile beraber “dnf” paket yönetimi de kullanılmaktadır ve ilerleyen versiyonlarda “dnf” varsayılan paket yöneticisi olarak hizmet vermeye başlayacaktır.

X86 PAE ve X86-64 işlemci mimarileri üzerinde çalışabilen Centos masaüstü kullanımını da desteklemektedir. Varsayılan masaüstü olarak Gnome gelse de, diğer Linux dağıtımlarında olduğu gibi, XFC veya KDE de kurulabilir.

CentOS , RHEL’e benzer bir ürün oluşturmak için Red Hat Enterprise kaynak kod tabanını kullanır . Ancak RHEL’den farklı olarak, CentOS ücretli bir abonelik gerektirmez. Ürün desteği tamamen topluluk posta listeleri , forumlar ve sohbet odaları (chat) aracılığıyla gerçekleştirilir ve geliştiriciler bağışlar ve organizasyon sponsorluğu yoluyla desteklenir.

Etiketler