Cpanel

Cpanel Mail Kuyruğu Temizleme

Cpanel kullanıyorsanız ve mail gönderim limitlerini sağlıklı bir şekilde ayarlamadıysanız mail kuyruğu başınıza dert olabilir. Şifresi ele geçirilen bir mail kullanıcısı sunucunuz üzerinden çok sayıda mail gönderimi yapabilir. Bu da ip adresinizin kara listelere (spam list, rbl list) girmesine hem de sunucunuzda gereksiz kaynak tüketimine yol açacaktır. Ayrıca çok sayıda mail, disk inodesine de zarar verecektir. Linux Hosting kullanıcıları da bu işlemlerden zarar görecektir.

Cpanel üzerinde mail gönderim limitleri ve spam önlemlerini başka bir yazımızda anlatacağız. Şimdilik sadece ssh üzerinden mail kuyruğu temizliği ve cpanel üzerinden mail kuyruğu temizleme işlemine değineceğiz.

Cpanel mail kuyruğu nasıl temizlenir?

Cpanel üzerinden mail kuyruğunu temizlemek için root olarak Cpanel’e yani WHM paneline giriş yapmanız gerekiyor.

Cpane Login

WHM panele root kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapın.

Soldaki menüden “Email” başlığı altından “Mail Queue Manager” linkine tıklayın.

Mail Queue Manager

Mail kuyruk yönetimi sayfası açılacaktır. Bu sayfada kuyruktaki maillerinizi görüntüleyebilirsiniz.

Cpanel Mail Kuyruğu

Belli bir mail veya mailleri görüntülemek, silmek veya yeniden gönderme denemesi yapmak istiyorsanız “Search” kısmından arama yapabilirsiniz.

Dilerseniz mailleri tek tek seçip, “Deliver Selected” ile yeniden gönderilmesini veya “Delete Selected” diyerek kuyruktan silinmesini sağlayabilirsiniz.

Tüm mailleri tekrar göndermek için “Deliver All” tüm mailleri kuyruktan silmek için “Delete All” butonuna tıklamanız gerekir.

Cpanel mail queue clean

Çok sayıda mailiniz var ise işlem uzun sürebilir. Bu sebeple SSH üzerinden mailleri temizlemek daha sağlıklı bir yöntem olabilir.

SSH mail kuyruğu temizleme

SSH üzerinden mail kuyruğu nasıl temizlenir? Aynı şekilde bu işlem için root yetkisine sahip olmanız gerekiyor. Sunucuya ssh üzerinden root olarak giriş yapalım.

exim -bpc

Mail kuyruğundaki mail sayısını gösterir.

exim -bp

Mail kuyruğundaki mailleri ve idlerini gösterir.

exim -Mrm {message-id}

Exim -bp ile aldığınız kuyruktaki mail idsini yazarsanız, sadece id belirttiğiniz maili siler.

exim -bp | awk '/^ *[0-9]+[mhd]/{print "exim -Mrm " $3}' | bash

Mail kuyruğunda bulunan tüm maillerin siler.