Cpanel

Cpanel Subdomain Oluşturma

Subdomain Nedir?

Subdomain alt domain veya alt alan adı anlamına gelmektedir. Veriloji.com ana domain blog.veriloji.com ise alt domain şeklindedir. Herhangi bir sebep ile kullanılabilmektedir. Web sitenizden ayrı bir proje çalıştırmak için, dosyaları belirli farklı bir sunucu üzerinden çekmek için gibi farklı sebepler bulunabilir. Linux Hosting ve Windows Hosting üzerinde kullanılabilir.

Subdomain’in SEO etkisi

Arama motorları ki özellikle Google arama motorundan bahsediyoruz, alt domain ile ana domaininiz arasında bir fark gözetmiyor. Yani alt domain altında yaptığınız çalışmalar yine ana domaininizin puanına ekleniyor. Fakat Google bu konuda, ana domainden tam bağımsız bir kategoriniz var ise subdomain kullanmanızı tavsiye ediyor. Yani bir e-ticaret siteniz var ise, ana domainde ürünlerinizi satıp, ürünler hakkında oluşturduğunuz blogları farklı bir subdomainde yayınlamanız daha sağlıklı.

Aynı şekilde farklı kategorileri de ayrı bir alt domain hakkında yayınlayabilirsiniz. Bir bloğunuz olduğunu düşünelim, blog sağlık hakkında bilgiler versin. Eğer tamamen farklı bir kategoride (örneğin araba incelemeleri olsun) yazılar yazacaksanız bunu da bir alt domain altında yapabilirsiniz.

Cpanel Üzerinde Subdomain Oluşturma

Bu yazımızda, Plesk üzerinde subdomain oluşturma işlemini anlatmıştık. Şimdi de Cpanel kontrol paneli üzerinde alt domain oluşturma işlemine göz gezdirelim. Bu işlemi yapabilmek için Cpanel hesap bilgilerinizin elinizde olması gerekir. Öncelikle Cpanel hesabınıza erişim sağlayın. Cpanel portu 2082 veya 2083 şeklindedir. Yani http:/IP_adresi:2082 veya https://IP_adresi:2083 şeklinde erişim sağlarsınız.

Cpanel bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra, “Domain” tabında “Subdomains” kısmını göreceksiniz. Subdomains’e tıklayıp, açılan ekranda alt domain oluşturacağız.

Açılan ekranda, “Create a Subdomain” altındaki kutuya, oluşturmak istediğimiz alt domain ismini yazıyoruz. Domain kutusundan hangi domain için, alt domain oluşturmak istiyorsak onu seçiyoruz. (Eğer tek bir domain varsa, farklı bir domain çıkmayacaktır)

“Document Root” kısmına ise, alt domainin klasör ismini yazıyoruz. Genellikle sunucu yöneticisi tarafından “public_html” dizini altında açılması sağlanır. Fakat sunucu sahibi sizseniz, bu ayarı direkt ana klasörde (root klasör) olarak değiştirebilirsiniz.

“Create” butonu ile alt domain oluşturma işlemini tamamlayabilirsiniz.