Domain

Domain (alan adı) Nedir?

Domain bir web sitesinin gerçek adıdır ve her bir web sitesinin bir domaini bulunur. Internet üzerindeki sitelere www.domain.com vb. şekilde gireriz.

Aslında internet üzerinde her sunucu bir ip (internet protokol) adresi üzerinden yayın yaparlar. Bir sunucunun ip adresini tarayıcımıza (browser) girdiğimizde o sunucunun varsayılan olarak ayarlanmış directory kısmına gideriz. Bir ip adresi üzerinden birden fazla domain yayın yapabilir. Bu işleme de virtual host yani sanal host denir. Yani aslında her domain bir ip adresi üzerinden yayın yapar ve her bir domain bir ip adresine işaretlenmiştir. Internet kullanıcıları bu ip adresleri akılda tutamayacağından ve optimal olmadığından dolayı da domain dediğimiz hizmet türetilmiştir. Bu da domain nedir sorusunun cevabıdır.

Dolayısı ile bir web siteniz olmasını istediğinizde, ilk etapta bir domain kayıt işlemi gerçekleştirmeniz gerekir. Jenerik yeni uzantılarla beraber bugün binlerce alan adı uzantısı bulunmaktadır. Sektörünüze veya hitap edeceğiniz ziyaretçilerinize göre bir uzantı seçip, domain kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.