Çeşitli

En İyi Ücretsiz Forumlar

Forum ismi eski Roma’dan günümüze kadar geliyor. Romalılar halkın sorunları ve içişlerini konuşmak için meydanda veya bir salonda toplanıp tartışma yaparlarmış. Günümüzde ise forumlar internet üzerinde yayın yapıyor. Forumlar, belirli bir konu ile ilgili fikir ve görüşlerin paylaşılabileceği bir tartışma platformu.

Sitenize bir forum kurmak istiyorsanız, sıfırdan yazmanız oldukça vaktinizi alacaktır. Bu sebeple hazır, ücretsiz ve açık kaynak kodlu yazılımları tercih edebilirsiniz.

Yazımızda, linux sunucular ve linux hosting kullanıcı için ücretsiz, açık kaynak kodlu forum yazılımlarını derliyoruz.

1. phpBB – PHP Bulletin Board

phpBB, en çok kullanılan, ücretsiz, açık kaynak kodlu popüler bir forum yazılımı. Adından da anlaşılacağı üzere, PHP ile geliştirilen forum, kişiselleştirilebilir bir çok temaya ve özelliğe sahip. Şu anda phpBB’nin en son 3.2.8 şeklinde. phpBB, arama sistemi, özel mesajlaşma, moderatörler, forum etkinliklerini kullanıcılara bildirme gibi bir çok özelliğe sahiptir. phpBB’nin kendi sitesinden son versiyon indirilip, kolayca kurulabilir.

2. SimpleMachinesForum (SMF)

SMF’de popüler forum yazılımlarından bir tanesi. Ücretsiz, açık kaynak kodlu, basit, kurulumu kolay, güzel ve güçlü bir forum yazılımı. 45 farklı dilde, dil desteği mevcut.

SMF son derece özelleştirilebilir bir forum. Temel işlevlerini değiştirmek, özellikler eklemek veya kaldırmak için birçok eklentiye (güvenlik, sosyalleşme, yönetim, izinler, kayıt, tema geliştirmeleri) sahiptir.

3. bbPress

bbPress , WordPress tarzında geliştirilmiş ücretsiz, açık kaynak kodlu, hafif, basit, hızlı ve güvenli bir forum yazılımıdır. Özellikle WordPress kullanıcıları tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kurulumu ve yapılandırması oldukça kolaydır.

4. Phorum

Phorum, eski forum yazılımlardan bir tanesi. PHP dili ile yazılmış ve Mysql veritabanı kullanıyor. Ücretsiz olarak sunulan Phorum tamamen açık kaynak kodlu. Web tasarımını özelleştirmeniz için kanca (hook) ve modül sistemine sahiptir.

5. miniBB

Minibb, özellikle acemiler için, kurulumu, kullanımı ve özelleştirmesi basit bir forum yazılımıdır. Diğerlerinde olduğu gibi, ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak sunulur. Dinamik ve içerik açısından zengin tartışmalara izin verir ve mobil şablonlar ile ziyaretçilere kolay kullanım sunar.

6. Discourse

Discourse, ücretsiz olarak sunulan, açık kaynak kodlu, inanılmaz derecede güçlü bir forum yazılımı. Twitter, imgur, twitch, envato gibi bir çok topluluk Discourse kullanıyor. Discourse Ruby on Rails ile geliştirilmesinin yanı sıra, veritabanı olarak da PostgreSql kullanıyor.

Bu makalede yer alan tüm forum yazılımlarını, (Discourse hariç) domain kayıt işlemi yaptıktan sonra, Linux Hosting sunucularımızda barındırabilirsiniz.