Freebsd

Freebsd Update ve Upgrade

Freebsd dünya üzerinde çok sayıda kullanıcısı olan Unix tabanlı bir işletim sistemi. Freebsd Vakfı tarafından destekleniyor ve geliştiriliyor. Biltwith’in derlediğine göre dünya üzerinde yaklaşık 850 bin, ülkemizde de yaklaşık 1000 web sitesi Freebsd üzerinde çalışıyor. Ülkemizde ve dünyada daha çok Metin2 adı verilen oyun Freebsd üzerinde koşuyor. Pfsense gibi tamamen açık kaynak kodlu firewall yazılımı ve Freenas da Freebsd üzerinde çalıştırılıyor.

Şu anda Freebsd’in 13.0 Current versiyonu son versiyon. 12.0 ise Stable versiyonu. Güncel versiyonlara https://www.freebsd.org/where.html adresinden de erişebilirsiniz.

Önemli : Bu işlemleri yapmadan önceden verilerinizi yedek almanız gerekebilir.

Freebsd update nasıl yapılır?

Freebsd update işlemi oldukça basit bir iki komuttan oluşuyor. Freebsd sunucumuza root olarak erişelim. Önce Freebsd versiyonumuzu kontrol edelim.

 freebsd-version -kru
veya
uname -mrs
11.2-RELEASE-p11
11.2-RELEASE-p11
11.2-RELEASE-p11

Freebsd versiyonumuz 11.2 Release sürümü şeklindeymiş. Güncelleme işleminizi yapalım;

freebsd-update fetch

Bu komut ile güncelleme dosyalarını sunucumuza çekiyoruz. Dosya çekme işlemi sonrası, güncellenecek dosyaları listeleyecektir. Ardından da çekilen dosyaları kuracağız.

freebsd update fetch

Çektiğimiz güncelleştirmeleri kuralım;

freebsd-update install
Installing updates... done

Mesajı ile beraber güncelleme işlemi bitecektir. reboot komutu ile sistemimizi yeniden başlatalım. Versiyonumuzu tekrar kontrol edelim;

freebsd-version -kru
11.2-RELEASE-p13
11.2-RELEASE-p13
11.2-RELEASE-p13

Freebsd update işlemimiz tamamlandı.

Freebsd upgrade işlemi nasıl yapılır?

Freebsd 11.2 kullanıyoruz ve Freebsd 12.0 sürümüne geçmek istiyorsak bu işlemin adı Freebsd Upgrade oluyor. Upgrade için;

freebsd-update -r 12.0-RELEASE upgrade
freebsd-upgrade

Freebsd bize yukarıda verilen dosyaların güncelleneceğini, ve işlemi kabul edip, etmediğimizi soruyor. Yedeklerimiz de var ise [Y] tuşuna basıp, upgrade işlemini başlatıyoruz.

freebsd-upgrade

Tekrar freebsd update komutunu çalıştırıp, sistemi reboot ettiğimizde freebsd versiyonumuz artık 12.0 Release versiyonuna upgrade edilecektir. Bu işlem donanımınıza göre 1-2 saat kadar sürecektir. Bittikten sonra aşağıdaki freebsd-update install komutunu çalıştıracağız.

freebsd-update install
reboot

Sunucuya bağlanıp Freebsd versiyonumuzu tekrar kontrol edelim.

uname -mrs
FreeBSD 12.0-RELEASE-p9 amd64

Sistem reboot edildikten sonra paketleri de güncellemek istiyorsanız sırası ile aşağıdaki komutları da çalıştırabilirsiniz.

pkg-static install -f pkg
pkg update
pkg upgrade

Freebsd Update (freebsd güncelleme) ve Freebsd Upgrade işlemleri bu kadar.