Hosting

FTP Nedir? FTP nasıl kullanılır?

Bir web siteniz var ise FTP adını da duymuş olmanız gerekir. Web sitenizi oluşturmak için nasıl bir web hosting ihtiyacınız bulunuyorsa, dosyalarınızı web hosting sunucusuna göndermeniz için de FTP gereklidir. İster Linux Hosting ister Windows Hosting kullanın, paylaşımlı bir hosting hizmeti kullanıyorsanız, web sitenizi yüklemek için en iyi yol FTP programı kullanmaktır.

FTP Nedir?

FTP kısaltmasının açılımı “File Transfer Protocol” olmakla beraber Türkçesi de dosya transfer protokolü veya dosya aktarma protokolü şeklindedir. Web sitenizin içerisindeki dosyaları, klasörleri, görselleri veya metin dosyalarını değiştirmek, güncellemek ve yüklemek için, en sık kullanılan protokoldür. FTP dosya ve klasörleri online olarak, bilgisayarınızdan sunucuya göndermenizin en basit yoludur. Örneğin web sitenize WordPress yüklemek isterseniz, dosyalarınızı FTP ile sunucuya gönderebilirsiniz.

FTP Kullanımı

FTP kullanımı için, elinizde FTP sunucunuza bağlanılacak bilgilerinizin olması gereklidir. FTP sunucunun adı veya IP adresi, ftp kullanıcı adınız, ftp şifreniz ve bağlanılacak ftp sunucunun port numarası. Ayrıca FTP üzerinden dosyalarınızı, sunucuya göndermek için bir ftp programı.

Windows için ftp programları

Windows üzerinde FTP sunucuya bağlanmak için, herhangi bir tarayıcı (internet explorer, chrome, opera vb.) dahi FTP sunucunuza bağlanmak için yeterlidir. Fakat tarayıcıların FTP protokolü üzerinde işlem yapma yetenekleri sınırlı olduğundan, FTP programlarına ihtiyaç duyarız. Windows işletim sistemleri üzerinde çalışan, en iyi FTP programları şu şekildedir;

Filezilla

Filezilla, ftp programları arasında en çok kullanılan programdır. Açık kaynaklı, GNU (genel kamu lisansı) lisansına sahip ve ücretsiz olarak dağıtılan bir programdır. Windows işletim sistemlerinde, Linux dağıtımlarında, Unix türevlerinde ve Mac OS işletim sistemlerinde çalışabilir. FTP, FTPS ve SFTP prokollerini destekler. Kullanımı en kolay ftp istemcisidir.

İndir

CyberDuck

Cyberduck, hem yeni başlayanlar için hem de uzman seviye kullanıcılar için bir ftp programıdır. Windows ve MAC OS cihazlarda çalışabilir. FTP, FTPS ve SFTP protokollerini destekler. Ücretsiz olarak sunulur. Sadece kayıt yapmazsanız, size her defasında bağış yapmak isteyip, istemediğini sorar. Bağış ile lisans kodu alabilirsiniz.

İndir

WinSCP

WinSCP her ne kadar, genelde SFTP için kullanılsa da, kullanımı kolay, ücretsiz olarak sunulan, açık kaynak kodlu bir FTP istemcisidir. Sadece Windows işletim sistemleri üzerinde çalışır. SSH servisi bulunan Linux sunuculara, SCP protokolü ile bağlanmanızı sağlar.

İndir

LeapFTP

LeapFTP, ücretli olarak sunulan, Windows işletim sistemlerinde çalışan bir ftp programıdır. 30 günlük trial (deneme) kullanım sunar.

İndir

FireFTP

FireFTP aslında bir FTP programı değil, Mozilla Firefox tarayıcılar için geliştirilmiş bir eklentidir. Firefox’un kurulduğu her işletim sistemine kurulabilir ve platformlar arasıdır. Kullanıcı kolay oldukça basit bir arayüzü bulunur. FTP, FTPS ve SFTP protokollerini destekler.

İndir

Free FTP

Direct FTP adlı ftp programının ücretsiz sürümüdür. Direct FTP’ye nazaran daha az profesyonel ve sadeleştirilmiş özellikler sunar. Windows kullanıcıları arasında popüler olarak kullanılan Free FTP başlangıç dostu ve kolay bir kullanıma sahiptir.

İndir

FOFF FTP

Tam adı Free Open FTP Face olan FOFF, python dili yazılmış bir ftp uygulamasıdır. Multi platform desteği sunan FOFF, kolay, sade ve anlaşılabilir bir arayüze sahiptir. Python kurulu olan her bilgisayar ve cihazda çalışabilir.

İndir

FileZilla Kullanımı

Yukarıda bir çok ftp programı tanıtımını yapsak da, kuşkusuz Windows ve Linux işletim sistemleri üzerinde en çok kullanılan ve en popüler olan program FileZilla programıdır. FileZilla kurulumu ve kullanımı oldukça basittir.

Filezilla programını açtığınızda, yukarıdaki menüde, sunucu, kullanıcı adı, parola ve kapı numarası adlı başlıklar göreceksiniz.

Sunucu adı kısmına, hosting firmanızdan aldığınız sunucu ismini veya ftp sunucunun IP adresini, kullanıcı adı kısmına, ftp kullanıcı adınızı, parola kısmına da ftp şifrenizi yazarsınız. Kapı numarası, FTP sunucunuzun port numarasıdır. Aksi belirtilmedikçe, FTP portu 21 şeklindedir. Boş bıraktığınızda varsayılan port olan 21. portu kendisi yazacaktır. Hızlı Bağlan butonuna tıkladığınızda, bilgilerinizde herhangi bir yanlışlık yoksa, FTP sunucunuza bağlanırsınız.

Dosyaları Yüklemek

FTP sunucunuza dosyaları yüklemek (upload) için, sürekle bırak işlevini kullanabileceğiniz gibi, yüklemek istediğiniz dosya ve klasöre sağ tuş tıklayıp, “Yükle” diyerek de yükleyebilirsiniz.

Dosyaları hangi klasöre yükleyeceğim?

Web hosting firmaları, genelde web hosting kontrol panelleri kullanırlar. Web sitenizin dosyalarını, eğer Cpanel kullanıyorsanız, “public_html” klasörüne, Plesk kullanıyorsanız da “httpdocs” klasörüne yüklersiniz. Bu bilgiyi hosting firmanızdan almanız daha sağlıklı olacaktır.

Yazar Hakkında

admin

Yorum Ekle

Yorumu buraya yazabilirsiniz