Domain

Geliştiriciler için yeni alan adları uzantıları

Yeni TLD (top level domain) alan adları ile beraber geliştiriciler (developer) için de bir çok alan adı uzantısı çıkmış oldu. Bazı NTLD’ler kullanılmasa da, bazılarına da yoğun talep gösterildi. .com hala en popüler uzantı olsa da diğer alan adı uzantıları da talep görüyor.

.DEV

.dev uzantısı Google tarafından sunulan üst düzey bir alan adıdır. 1 Mart 2019’dan sonra halka açıldı ve domainler kayıt edilebilir durumda.

.IO

Aslında .io alan adı uzantısı İngiltere Hint Okyanusu bölgesi için ayrılmıştı. Daha sonra da halka açıldı. Özellikle teknoloji şirketleri daha sık kullanıyor. Çünkü i/o bilgisayar programcılığında giriş/çıkış (input/output) olarak kullanıyor.

.APP

Adı üstünde app yani application kelimesinin kısaltılması. Tabi ki uygulama geliştiriciler özellikle mobil uygulama geliştiriciler daha çok kullanıyor. ICANN 2012 yılında alan adını tanıtsa da 2015 yılında Google tarafından hakları satın alındı ve Mayıs 2018 yılında halka açıldı.

.TECH

.tech üst düzey bir uzantıdır. Yine adından da anlaşılacağı gibi technology kelimesinin kısaltmasıdır ve teknoloji şirketleri tercih edilir.

Siz de yeni domain kayıt işlemlerinizi Bursa domain kayıt firması Veriloji.com üzerinden yapabilirsiniz.