Hosting Panel

Hosting Kontrol Paneli Nedir?

Web hosting kontrol paneli nedir? Kontrol panelleri neden var? İhtiyacımız var mı?

Bir domain satın aldık ve buna bir web sitesi yapmak istiyoruz. Bunun için web sayfalarımızı yayınlamamız yani bir sunucuda veya kendi bilgisayarımızda barındırmamız gerekiyor.

Kendi bilgisayarımızda barındırmamız için, bilgisayarımıza gerekli servisleri (web, dns, ftp vs.) kurmamız gerekiyor. Kurduktan sonra da bilgisayarımızı dış dünyaya açmamız gerekiyor. Normalde bilgisayarlarımız lokal bir network içerisinde çalışır ve ekseriyetle 192, 10 ile başlayan ipler alırlar. Dış dünya açmamız için modemden nat ile bilgisayarımızı dış dünyaya açmamız gerekiyor. Fakat bizim bilgisayarımız sunucu olarak düşünülmediği için bu işlemi yapmamız hem bizim için maliyetli (elektrik maliyeti) hem de olası bir arızada (elektrik kesintisi gibi) web sitemizi kesintiye uğratır. Kişisel bilgisayarımızın donanımı da 7/24 açık kalmak için yapılandırılmamıştır.

İşte bu sebeplerle sunucu (server) dediğimiz özel bilgisayarlar bulunuyor. Kişisel bilgisayarlarda kullandığımız disklerden daha sağlam ve daha performanslı (sas disk vb.) donanıma sahipler ve datacenter (veri merkezi) dediğimiz özel yerlerde barınıyorlar. Veri merkezleri de iklimlendirme (klima) ve elektrik arızalarına karşı (ups, jeneratör) özel üniteler bulunuyor. Ayrıca kişisel bilgisayarımızda kullanacağımız internet hızının da kat kat üstünde bir internet hızları bulunuyor. Bu yüzden web sitelerimizi veya mail adreslerimizi veri merkezlerinde bulunan sunucularda barındırıyoruz.

Bu sunucularda da yukarıda belirttiğimiz gibi çeşitli servisler (dns, mail, ftp, web vb.) bulunuyor. Kontrol panellerden önce bir web sitesi yayınlamak istiyorsak, tüm işlemleri el ile (manuel) yapmak zorundaydık. Örnek vermek gerekirse sunucumuza bir web servisi kurup host ayarlarını girmemiz gerekir. Tabi bundan önce dns servisini kurup yapılandırmamız gerekir. Örneğin Freebsd üzerine powerdns dns sunucusunu kurup yapılandırmamız bir kaç saatimi alacaktır. Tabi her açılan hostingi de dns servisine eklememiz, www, mx vs. kaydını da el ile tek tek girmemiz gerekecektir. Bir web sitesi yayınlacaksak ve apache web serverimiz varsa virtual host ayarlarınızı yapmamız gerekir.

İşte web hosting kontrol paneleri hem sistem yöneticilerini, hem de son kullanıcıyı bu tür zahmetli işlerden alıkoyup, zamandan ve iş yükünden kurtarıyor. Bir sistem yöneticisi herhangi bir Linux/Unix dağıtımına tüm ayarlarıyla beraber ( web server, dns server, mail server, ftp server, database server, spam filtreleri vs vs) bir web hosting sistemi kurması ve yapılandırması 24-48 saatini alabilir. Fakat kontrol paneller yazdıkları hazır scriptler ile (bash script, Post-Installation Script)) bu işi otomatize edip çok daha kısa sürede sistemi hazır hale getirirler.

Peki aynı otomasyonu biz yapamaz mıyız? Tabii ki yapabiliriz. Hatta bu iş için Puppet gibi yazılımlar dahi var. Fakat son kullanıcı tarafını unutmamamız gerekiyor. Sistem yöneticisi mail sunucu için Qmail/Courrier ikisilisini kurup mail hizmeti verir ve vadddomain komutu ile yeni bir domain oluşturabilir. Domaine de vadduser deyip yeni bir mail de oluşturabilir. Fakat son kullanıcı bu işlemleri yapamaz.

Son kullanıcı da bu tür zahmetlerden kurtulsun, mail aç dediğinde mail açılsın, şifre değiştir dediğinde şifre değişsin diye web hosting kontrol panelleri var.

Dolayısı ile web hosting kontrol paneli nedir? sorusunun cevabı da bu oluyor. Web Hosting işlemlerini hızlı ve basit şekilde yapılandıran/yapan araca hosting kontrol paneli diyoruz.

Piyasada Linux/Unix ve Windows platformları için bir çok ücretli ve ücretsiz kontrol paneli bulunuyor. Ücretsiz hosting kontrol panellerini bu sayfadan görüntüleyebilirsiniz. Ücretli olanlar da Linux Centos dağıtımı üzerinde çalışan Cpanel şu anda web hosting panelleri tarafında lider durumda. Onu da Plesk ve Directadmin takip ediyoruz. Windows platformu tarafında ise Plesk lider durumda. Tamamen Türk yazılımı olan MastroPanel‘in de kullanım oranları oldukça iyi durumda.