Hosting

Hosting Terimleri

Her sektörün kendine göre geliştirdiği dinamikleri ve terimleri (jargonu da denilebilir) bulunur. Hosting sektörünün de bilişim dünyası ile içice kullandığı, sık kullanılan terimleri inceleyeceğiz.

Bandwidth : Veya trafik. Web sitenizin harcağı trafik miktarı için kullanılır. Ziyaretçi web sitenize girdiğinde bir data transferi yapar. Bu data transferinin adı da bandwidth şeklinde isimlendirilir.

Domain : Domain, Türkçe karşılığı ile alan adı anlamına gelmektedir.Kısaca web sitenizin adı diyebiliriz.

DNS : Açılımı Domain name system şeklindedir. Domainizin isminin IP karşılığıdır. Her domain bilgisinde yer alır, ve domainin nereden host edildiğini gösterir. Ayrıca bir sunucu servisidir. En bilinenleri Bind, Powerdns, Mydns, NSD şeklindedir.

Datacenter : Türkçe karşılığı veri merkezidir. Sunucuların bulunduğu, özel bağlantı, özel enerji ve özel iklimlendirme sistemleri olan yerlerdir.

FTP : Açılımı file transfer protocol olan FTP, dosya transfer protokolüdür. Web sitenizin dosya ve klasörlerini hosting firmanızın sunucusuna yüklemek için kullanılır.

Hostname : Sunucunun ismi anlamına gelir. Örneğin WordPress kurarken, mysql hostname yazan kısma, mysql servisinin bulunduğu sunucunun adı yazılır.

HTTP : Web sitesinin sunucudan, ziyaretçiye ulaştığı yolu düzenleyen protokoldür. Her web sitesi HTTP protokolü ile çalışır.

HTTPS : HTTP ile aynı işlevi görev HTTPS protokolü, güvenli (secure) iletişim sağlar.

IMAP : Bir mail protokolüdür. Maillerinizi eş zamanlı farklı cihazlardan kontol etmenizi sağlar.

Linux Hosting : Web sitenizin barındırıldığı sunucunun işletim sisteminin Linux olduğunu belirtir.

Nameserver : Yukarı yer alan DNS tanımı ile aynı anlamda kullanılabilir. Domainlerde yer alan name server bilgileri, domain adınızın nerede barındırıldığı ve hosting hizmetinin nereden çalıştığı hakkında bilgi verir.

PHP : PHP bir yazılım dilidir. Daha çok internet projelerinde web sitelerinde kullanıldığından, hosting sektöründe adı çok fazla geçmektedir.

POP3 : IMAP gibi bir mail protokolüdür. Mailleri almanızı sağlar.

Shared Hosting : Veya Türkçe karşılığı ile paylaşımlı hosting. Aldığınız hosting hizmetleri, bir sunucuda barındırılır. Barındırılan sunucuda, farklı hostingler bulunuyorsa adına shared hosting denir.

SMTP : En basit haliyle mail gönderme protokolüdür.

SSL : Açılımı Secure Socket Layers şeklin olan SSL, Türkçe karşılığı ile Güvenli Giriş Katmanı olarak çevrilir. Kısaca web sitenizde HTTPS şeklinde giriliyorsa, bir SSL sertifikasına sahip olduğunuz anlamına gelir.

SSH : Secure Shell yani Güvenli Kabuk anlamına gelir. Linux/Unix sunucuları grafik arabirimi olmadan, yönetmek ve yapılandırmak için kullanılır.

Uptime : Bir sunucunun açık kalma ve çalışma oranını yüzde cinsinden belirtir.

Windows Hosting : Web sitenizin bulunduğu sunucunun Windows işletim sistemlerinde barındırıldığını belirtir.

Web Sunucu : Web sitelerinizin host edildiği sunucularda, web sitenizin ziyaretçiye cevap vermesi için kurulu servistir. En bilinen web sunucular Apache, Nginx, Litespeed ve IIS şeklindedir.

Web Mail : Maillerinizi pop3 ve imap protokolü ile okuyup, gönderebildiğiniz gibi, hosting firmaları ayrıca web üzerinden maillere erişmeniz için bir web arayüzü sağlar.

WordPress : WordPress bir içerik yönetim sistemidir. Dünyada en çok kullanılan, açık kaynaklı PHP ile yazılmış hazır bir yazılımdır.

Vmware : Sanallaştırma yazılımları üreten firmanın ismidir. En çok bilinen ve hosting firmaları arasında en çok kullanılanı ESX ürünüdür. Masaüstleri için de Vmware Workstation veya MacOS bilgisayarlar için Vmware Fusion ismli ürünleri mevcuttur.