Linux

Linux Bash Kabuğu Güncelleme

Eğer bir Linux sunucu sahibiyseniz muhtemelen bash terimini daha önce duymuşsunuzdur. Bu yazımızda, Linux dağıtımları üzerinde bash kabuğunu güncelleme işlemini gerçekleştireceğiz.

Bash Nedir?

Bash, Unix ve Linux kerneli kullanan işletim sistemleri için yazılmış komut satırı kabuğu ve kabuğun betik dilidir. Bir çok Linux dağıtımında varsayılan olarak gelir. Linux ve Unix işletim sistemlerimizi SSH üzerinden yönetmeye yarar. Bash harici en bilinen kabuklar, sh, csh ve tcsh şeklindedir.  İsmi “Bourne-again shell” kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşmuştur. Sadece yönetmek için olduğunu düşünmeyin, aynı zamanda Bash dili ile programlama da yapabilirsiniz.

Bash update (güncelleme)

Bash güncelleme işlemi oldukça basit şekilde, Linux işletim sisteminizin paket yöneticisi ile yapılabilir. Güncelleme yapmadan önce mevcut bash versiyonumuzu kontrol edelim. Bash versiyonu aşağıdaki komut ile kontrol edilir.

bash --version

Görüldüğü üzere bash versiyonumuz 4.2.46 şeklindedir.

Centos/Red Hat/Fedora üzerinde bash güncelleme

Yukarıda değindiğimiz gibi, bash güncelleme işlemini paket yöneticisi ile yani yum ile yapabilirsiniz.İlk olarak, yum check-update komutunu kullanarak bash güncellemelerinin olup olmadığını kontrol edelim;

yum check-update bash

Eğer bash güncellemeleri varsa, bash’ı yum komutuyla güncelleyelim;

yum update bash

Fedora üzerinde ise dnf kullanarak bash’i günceleyebiliriz;

dnf update bash

Ubuntu/Debian /Linux Mint üzerinde bash güncelleme

Debian tabanlı Linux dağıtımları için ise apt paket yöneticisini kullanabiliriz.

apt-get install --only-upgrade bash

Bash güncelleme işlemi bu kadar. Güvenlik gerekçeleri ile özellikle Linux Hosting kullanıyorsanız, işletim sistemlerinizi güncel tutmayı ihmal etmeyiniz.