Hosting

Linux Hosting mi Windows Hosting mi?

Web Hosting kullanıcılarının en sık sorduğu web hosting firmalarının sık karşılatığı sorulardan bir tanesi Linux Hosting mi Windows Hosting mi şeklindedir.

Öncelikle Linux Hosting ve Windows Hosting nedir? sorularına cevap bulalım.

Linux Hosting Nedir?

Web Hosting firmaları iki türlü işletim sistemi kullanırlar. Windows Server işletim sistemleri veya Linux dağıtımları. Sunucunun üzerinde Linux işletim sistemi bulunuyorsa bu hizmete Linux Hosting hizmeti deniyor. Linux işletim sistemi ise, açık kaynak kodlu, GPL lisansa sahip Unix benzeri bir işletim sistemidir. Linux Hosting sunucularının içerisinde, bir web hosting paketinin ihtiyacı olan tüm gereksinimler bulunur. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması sebebi ile de daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca üzerinde WordPress, Joomla gibi PHP tabanlı yazılımlar, Windows Server işletim sistemlerine oranla daha performanslı çalışırlar.

Windows Hosting Nedir?

Yukarıdaki tanıma uygun olarak, web hosting firmalarının, sunucularının üzerinde Windows Server işletim sistemi ailesinden herhangi biri çalıştığında da Windows Hosting hizmeti deniyor. Windows Server işletim sistemleri Microsoft firması tarafından üretiliyor. ASP dili (klasik asp) sadece Windows Server işletim sistemleri ve IIS web servisi üzerinde çalışmaktadır.

Microsoft yakın zamanlarda, ASP.NET dilini core olarak çalıştırsa da henüz Web Hosting hizmetlerinde kullanılmamaktadır. Ve karşılaştırma yapıldığında ASP.NET dili Windows Server işletim sistemlerinde daha performanslı çalışmaktadır.

Windows Hosting mi Linux Hosting mi?

Yukarıda açıkladığımız ibarelere bağlı kalarak aslında sonuca ulaşmak tanımlamadan geçiyor.

Eğer PHP, CGI, PERL gibi diller kullanacaksanız Linux Hosting tercih etmeniz web siteniz açısından performans sergileyecektir.

Fakat asp, asp.net dili ile çalışıyorsanız Windows Hosting paketlerini tercih etmelisiniz.

PHP Windows Hosting üzerinde çalışır mı?

Evet çalışır. Aynı zamanda Mysql, Mariadb gibi veritabanları da Windows işletim sistemlerine kurulabilir ve çalıştırılabilir. Fakat belirttiğimiz gibi Linux Hosting kadar performans vermeyecektir.

WordPress Windows Hosting üzerinde çalışır mı?

Bu sorunun cevabı da, yukarıdaki cevap ile aynı şekilde. WordPress, Windows Hosting paketleri üzerinde çalışır fakat Linux Hosting sunucuları kadar iyi performans vermeyecektir. Bu sebeple, WordPress çalıştırmak için her zaman tercihiniz Linux Hosting olsun.