Hosting Linux Windows

Linux Hosting

Linux Hosting Nedir?

Linux Hosting, sunucuda linux işletim sistemi dağıtımlarını kullanan her türlü barındırma türüne verilen isimdir. Linux ise GPL lisansına sahip, açık kaynak kodlu Unix benzeri bir işletim sistemidir. Web Hosting, Mail Hosting gibi hizmetlerde en çok tercih edilen işletim sistemidir.

Özellikle PHP dilinin yaygınlaşmasından dolayı ve PHP dilinin Linux sunucular üzerinde daha performanslı çalışmasından dolayı Linux Hosting türleri, Windows Hosting türlerine göre daha çok tercih edilmektedir.

Linux dağıtımları ayrıca ücretsiz olarak sunulduğu için (çoğunlukla) lisans maliyetlerini de ortadan kaldırmakta ve hosting firmalarına da ek maliyet getirmemektedir. Hosting firmaları tarafından daha çok tercih edilmesinin bir sebebi de budur.

Linux stabil olması ve güvenilirliği ile bilinir. Bu nedenle kullanıcılara güvenli ve güçlü bir platform sunar.

Linux Hosting mi Windows Hosting mi?

Bu farklılık daha çok web sitenizin kodlama yapısı ile ilgili. Linux sunucular ASP dilini desteklemez. Bu sebeple web siteniz klasik ASP dili ile kodlanmışsa Windows sunucu tercih etmeniz gerekecektir. Microsoft her ne kadar ASP.NET core’u Linux kerneline uygun hale getirilse de henüz web hostingler için uygun halde değildir ve eksiklikleri bulunmaktadır. Eğer ASP.NET dili ile geliştirilmiş bir web siteniz var ise yine Windows sunucuları tercih etmeniz gerekecektir.

Windows Hosting tarafında da PHP dili ve Mysql veritabanı da desteklense de, yapılan performans testleri de göstermiştir ki, bu ikili Linux Hosting üzerinde daha performanslı çalışmaktadır. Bu sebeple de PHP dili kodlanmış bir web siteniz var ise, özellikle WordPress, Joomla gibi bir CMS kullanıyorsanız Linux Hosting paketlerini seçmeniz avantajınıza olacaktır.