Çeşitli

Linux/Unix Alternatif Text Editörler

Linux dağıtımlarında ve Windows İşletim sistemi varyasyonlarında bir çok text editör bulunuyor. Windows üzerinde varsayılan Notepad Linux dağıtımlarında ise varsayılan editör Vi şeklinde. Bu text editörlere alternatif olacak text editör uygulamalarını derliyoruz. Bazıları terminal üzerinde bazıları da “Masaüstü” ortamında çalışıyor.

EE

ee text editor

ee son derece basit ve kullanışlı bir editör. Özellikle Freebsd kullanıcıları arasında çok yaygın. Freebsd üzerinde varsayılan kurulu şekilde geliyor. Freebsd varsayılan editörü Linux dağıtımlarında olduğu gibi Vi text editör. Değiştirmek isterseniz aşağıdaki komutu yazmanız yeterli.

setenv EDITOR /usr/bin/ee

Linux işletim sistemlerinde ise ee text editör bu sayfadan indirip kurabilirsiniz.

NANO

nano text editor

Nano Linux geeklerin en sevdiği text editörlerden biri. Öyle ki minimal kurulumdan sonra wget’ten sonra en sık kurulan uygulamalardan biri. Basit ve sade bir ekranı bulunur.

Centos üzerinde nano kurulumu için;

yum install -y nano

Freebsd üzerine nano kurulumu için;

cd /usr/ports/editors/nano
make install clean

Ubuntu ve Debian üzerine nano kurulumu için;

sudo apt-get install nano

VIM

vi text editor

Vi aslında, Mac Os ve Unix sistemlerde default gelen Vi olarak tasarlanmıştır. Bir çok araçla entegrasyon sağlayabilir. Vi gibi onun da seveni çok sever, sevmeyeni de hiç kullanmak istemez.

Centos Vim kurulum;

yum install -y vim

Freebsd Vim kurulum

cd /usr/ports/editors/vim/
make install clean

BlueFish

BlueFish daha çok Linux ve Web programcıları tarafından kullanılır. Masaüstü üzerinde çalışır. Hafif ve hızlıdır. Masaüstü Linux dağıtımı kullanıyorsanız repolardan oldukça kolay şekilde kurabilirsiniz.

Atom

Atom tamaman Node.Js ile yazılmış, tamamen açık kaynak bir text editör. Özellikle Node.JS programlayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Gömülü olarak GIT desteği bulunur.

Visual Studio Code

Visual Studio Code

Visual Studio Code Microsoft tarafından geliştirilen, hem Windows, hem Linux hem de Mac Os yüklü bilgisayar bilgisayar ile çalışan bir text editördür. Dahili SSH desteği bulunur. Bir çok dilde destek bulunmaktadır.

Sublime Text

Sublime Text Python apisine sahip, güçlü ve minimalist bir text editör. Hemen hemen her programlama dili için destek sunar.

Gedit

Gedit Gnome masaüstünün kendi editörüdür. Kullanım kolaylığı sunar. Uzaktan dosya düzenleme, yazı tipi değişikliği özellikleri sunar.