Web Servis

Linux üzerinde apachectl kullanımı

Linux işletim sistemleri üzerinde, her ne kadar Litespeed, Nginx gibi tarayıcılar gelişse de, Apache Web Sunucu hala en çok kullanılan web sunucularından biri olmayı sürdürüyor. Özellikle Linux Hosting kullanıcı arasında yaygın olarak kullanıldığı gibi, bir çok bilinen proje de Apache Web Sunucu üzerinde çalışıyor.

Apachectl Nedir?

Apachectl, Apache Web sunucu için bir kontrol ve denetim aracıdır. Sistem yöneticisinin Apache httpd artalan sürecini denetimi altında tutabilmesine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Apachectl’nin komutları, Centos, Red Hat, Fedora, Ubuntu, Arch Linux gibi en çok bilinen tüm Linux dağıtımlarında ve Freebsd, Openbsd gibi Unix tabanlı işletim sistemlerinde kullanılabilir.

Apachectl Kullanımı

Apachectl’nin 9 komut ile kullanımı bulunmaktadır. Komutlar ve işlevleri aşağıdaki şekildedir.

start : Apache web sunucusunu başlatmak için kullanılır.

stop : Apache web sunucu servisini durdurmak için kullanılır.

restart : Apache web sunucusunu yeniden başlatmak için kullanılır.

fullstatus : Mod_status modülü üzerinden tam bir durum raporu oluşturur. Bu komutun çalışması için apache üzerinde mod_status modülünün aktif edilmiş olması gerekmektedir.

status : Apache servisinin çalışma durumunu gösterir.

graceful : Apache’yi yeniden başlatır fakat apachectl restart komutuna göre işlemi daha hafif şekilde yapar. O anda çalışan bağlantıları (child process) durdurmaz.

graceful-stop : graceful gibi fakat servisi durdurur.

configtest : Apache’nin yapılandırma dosyasını kontrol eder. Eğer hata varsa ekrana basar, yoksa “syntax ok” şeklinde döndürür.

startssl : Apache’yi SSL destekli şekilde başlatır.

Örnekler

sudo apachectl start

eğer konfigürasyon dosyanızda herhangi bir problem yoksa apache servisini başlatacaktır.

sudo apachectl configtest

apachectl configtest neden kullanılır? Eğer konfigürasyon dosyasında bir değişiklik yaptıysanız, dosyada herhangi bir problem var mı yok mu şeklinde kontrol etmenizi sağlar. Eğer bir hata varsa ve apache’yi restart ederseniz, servisiniz çalışmayacaktır. Bu sebeple konfigürasyon dosyalarında herhangi bir değişiklik yaptığınızda apachectl configtest kullanmanız sağlıklı olacaktır. Konfigürasyon dosyanızda bir problem varsa, configtest dosyayı ve hatalı satırı ekrana basacaktır.