Linux

Linux üzerinde CPU bilgisi

Linux dağıtımları üzerinde, işletim sisteminin kurulu olduğu donanım ve donanımları sorgulamak ve bilgi almak için bir çok araç bulunuyor. Sadece CPU (işlemci) bilgisi almak için ise, neredeyse tüm Linux dağıtımlarında varsayılan olarak gelen lscpu komutunu inceleyeceğiz.

Linux üzerinde CPU bilgisi nasıl alınır?

Linux dağıtımları üzerinde CPU bilgisini almak için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.

lscpu

lscpu komutunu girdiğinizde, aşağıdaki ekran çıktısını elde edersiniz.

lscpu komutu, sunucunuzda bulunan işlemci veya işlemciler hakkında yararlı bilgiler sağlar. İşlemcinin mimarisini, model adını, hızını, sanallaştırma türünü ve en önemlisi de mevcut çekirdek sayısını gösterir.

Yukarıdaki görselde, lscpu komutu kullandığımız sunucuda, CPU mimarisinin 64bit olduğunu, INTEL Xeon marka ve E5-2620 model olduğunu, Hypervisor (sanallaştırma) teknolojisinin de Vmware olduğunu öğreniyoruz.

Linux üzerinde, her çekirdeğin bir işlemci olarak görüldüğünü de hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Freebsd üzerinde CPU bilgisi

Yukarıda belirttiğimiz lscpu komutu, Linux dağıtımları üzerinde (arch linux da dahil, tüm linux kernellerinde mevcuttur) bulunur. Freebsd üzerinde ise lscpu komutu varsayılan olarak bulunmaz. Fakat ports ağacında bulunur ve rahatlıkla kurup kullanabilirsiniz.

lscpu kurulumu

Freebsd üzerinde lscpu kurulumu yapmak için aşağıdaki dizine gidelim ve kurulumu gerçekleştirelim. Tabi ports ağacını çekmediyseniz portsnap ile çekmeniz gerekecektir.

cd /usr/ports/sysutils/lscpu
make install clean

Kurulum bittikten sonra lscpu diyerek işlemciniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Etiketler