Plesk

Plesk Nedir? Ne Özellikleri Vardır?

Plesk Nedir?

Plesk internet dünyasında, en çok kullanılan web hosting kontrol ve yönetim panellerinden biridir. Rusya da geliştirilmiş, 2003 yılında Swsoft firması tarafından satın alınmıştır. 2008 yılında Parallels firması ile Swsoft firması birleşmiştir. Şu anda Parallels firması tarafından geliştirilmekte ve satılmaktadır.

Kendi sayfalarında belirtildiği kadarıyla, dünya üzerinde 384.000 civarında sunucu üzerinde çalışmakta ve 11 milyon web sitesi Plesk kontrol paneli üzerinde yayın yapmaktadır. Ayrıca 19 milyon eposta kutusu da Plesk üzerinden hizmet alıyor. 140 ülkede satışı yapılıyor ve 32 adet dil desteği bulunuyor.

Plesk Web Hosting kontrol paneli daha çok Linux Hosting ve web tasarım firmaları tarafından tercih ediliyor. Ayrıca otomatik WordPress kurulum işlemleri de yaptığı için wordpress hosting için de tercih ediliyor.

Bu yazımızda Plesk Onyx panelinin Linux işletim sistemleri versiyonunu inceleyeceğiz.

Plesk sistem ve donanım gereksinimleri

Plesk’in Windows Server ailesi ve Linux dağıtımları için ayrı iki versiyonu bulunuyor. Plesk Onyx adı ile sunulan bu yazılımın minimum gereksinimleri (minimum requirements) şu şekilde; 

Plesk Linux minimum 512MB RAM ve 1GB Swap alanına ihtiyaç duyuyor. Ayrıca 10GB disk alanı istiyor.

Plesk Windows ise minimum 2GB RAM ve 30GB disk alanına ihtiyaç duyuyor .

Plesk Linux Debian 8, Debian 9, Ubuntu 14.04, Ubuntu 16.04, Ubuntu 18.04 (Plesk Onyx 17.8 ve sonrası) Centos 6, Centos 7, Red Hat Enterprise 6, Red Hat Enterprise 7 Linux dağıtımlarına kurulabiliyor. Bu dağıtımların hepsi 64bit olmalı.

Plesk fiyatları

Plesk Onyx’in vps (sanal sunucu) ve dedicated sunucular (fiziksel sunucu) için ayrı bir fiyatlandırması olduğu gibi, domain kayıt başına da ücretlendirmesi mevcut.

plesk price

Plesk Onyx hem VPS hem de fiziksel sunucularda 3 paket sunuyor. 10 domain barındırma, 30 domain barındırma ve sınırsız (unlimited) domain barındırma. Fiyatları daha detaylı Plesk’in sayfasından inceleyebilirsiniz. Ayrıca Plesk satış ortakları daha avantajlı fiyatlar sunabiliyorlar.

Ayrıca Plesk Onyx deneme (trial) kullanım için de bir seçenek sunuyor. Bu sayfadan formu doldurup, istediğiniz sürümde 14 günlük trial lisans alabiliyorsunuz.

Plesk Linux Özellikleri

plesk linux

Plesk Linux, diğer ücretli ve ücretsiz kontrol panel muadilleri gibi, bir sistem yöneticisinin veya linux hosting kullanıcısının ihtiyaç duyduğu her işlemi panel üzerinden yaptırıyor.

Plesk linux kontrol panel portu varsayılan 8880 ve 8443 şeklindedir. 8080 portu http, 8443 portu ise https protokolü üzerinde çalışır.

plesk login

Plesk üzerinde web hosting ve mail hosting kullanıcılarının ihtiyaçlarını giderecek şekilde kurulduğu gibi, Plesk üzerine 3. parti eklentiler de kurabiliyorsunuz.

  • Plesk mail sunucu olarak doğrulama ve pop3/imap işlemleri için Dovecot veya isteğe bağlı Courrier kullanıyor. MTA (mail gönderimi) tarafında ise qmail ve postfix olarak iki adet seçenekle geliyor. Webmail roundcube veya horde web mail arayüzünü sunuyor. İsterseniz Atmail’de kullanabiliyorsunuz. Mail kuyruğunu Plesk kontrol paneli üzerinden yönetebiliyorsunuz. Ayrıca spam filtreleri de ekleyebiliyorsunuz. Saatlik veya günlük mail gönderim limitlerini de yine panel üzerinden ayarlabiliyorsunuz.Mail sunucu üzerinde Kaspersky veya Plesk Premium Antivirüs de kullanabilirsiniz.
  • Web tarafında, Apache veya Nginx tercihi sunabiliyor. Dilerseniz Nginx’i reverse proxy olarak çalıştırabiliyorsunuz. Apache’nin bilinen ve sık kullanılan modülleri varsayılan olarak yüklü geliyor fakat isterseniz tek bir tıkla diğer modülleri de kurabiliyorsunuz.
plesk apache module
  • Plesk php selector veya multiphp ile her domaine ayrı bir php sürümü sunabiliyor. Şu anda PHP 5.4 ve PHP 7.3 arasındaki tüm php sürümleri mevcut. Ayrıca her domaine özel ayrı bir php.ini dosyası yaratabiliyorsunuz.
plesk php selector
  • PHP’yi yine her domaine özel şekilde FPM (fastcgi process manager) veya FASTCGI uygulama olarak çalıştırabiliyorsunuz.
  • Plesk Linux üzerinde dns server olarak BIND dns sunucuyu kullanıyor. Cpanel’de bulunanlar gibi farklı alternatiflerimiz bulunmuyor. Fakat dns sunucuyu master ve slave olarak çalıştırabilirsiniz.
  • Plesk Linux ftp server olarak Proftpd ftp yazılımını kullanıyor.
  • İstatistik servisi olarak awstats veya Webalizer kullanabiliyorsunuz.
plesk awstats
  • Plesk aynı zamanda Ruby, Rubygems ve NodeJS destekliyor.
plesk ruby
  • Plesk için yazılmış çok sayıda eklenti var. Tüm eklentilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. En çok kullanılan Let’s Encrypt ile, sitelerinize ücretsiz SSL sağlayabilir, Plesk Migrator ile, farklı sunucularda bulunan (cpanel, plesk, directadmin) web sitelerinizi migrate edebilir (taşıma), WordPress Toolkit ile de sunucunuzdaki bulunan WordPress hostingleri yönetebilirsiniz.
plesk migrate
  • Plesk web hosting kontrol paneli üzerinde, dilediğiniz kadar hosting paketleri (service plans) oluşturabilir ve bunlara özellikler atayabilirsiniz. İsterseniz pakete wordpress otomatik kurulum yaptırabilir veya php versiyonlarını belirleyebilirsiniz.
plesk hosting plan

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Plesk kullanan fazla sayıda insan olduğu için, Plesk konusunda hem kendi döküman sisteminden, hem kendi forum sayfalarından olası problemlere çözüm bulabileceğiniz gibi, kullanıcıların kendi oluşturduğu blog yazılardan da faydalanabilirsiniz.

Plesk Onyx Linux üzerine kurulum için Centos üzerine plesk panel kurulumu yazımızı okuyabilirsiniz.

Veriloji.com üzerinde Plesk Hosting kullanabilir veya VDS satın alarak Plesk kontrol panelinin özelliklerinden faydalanabilirsiniz.