Mail Plesk

Plesk RBL ile Spamla Mücadele

Bir çok web hosting sunucusunun mail trafiğini %60 ile %70 trafiğini spam mailler oluşturuyor. Mail sunucularımızda da spam ile mücadele için bir çok uygulama kullanıyoruz. Spf kontrolü, Antispam veya antivirüs programları da spamlar için yeterince çözüm olamıyor.

RBL Nedir?

RBL yani Realtime Blackhole List gerçek zamanlı kara delik listesi anlamına gelir ve e-postaları kötüye kullanımı (spam) önlemek için oluşturulmuş bir DNS listesidir. RBL, mail sunucu sahiplerinin 25 (veya 587) portlarına gelen bağlantıları kontrol ederek, kendi listesinde yer alan yani kara listeye eklenmiş olan bir ip var ise bağlantıyı reddeder ve sonlandırır. Dolayısı ile bu listede olan bir mail sunucu ip adresi, kullandığınız RBL listesinde var ise size mail gönderemez.

Sistem nasıl çalışıyor?

Dünya çapında yüzlerce kuruluş ve kişi tarafından yönetilen yüzlerce RBL vardır. Çoğu RBL’nin kullanımı ücretsizdir, bazıları kullanım ücretine sahiptir ve hepsinin veritabanlarını derlemede kendi metodolojileri ve ayrılmaları için kendi süreçleri vardır.

Örneğin biz Veriloji.com olarak Spamcop RBL listesinin üyesiyiz. Bize gelen ve spam olduğuna emin olduğumuz bir maili, başlık (header) bilgisi ile beraber Spamcop servislerine rapor ediyoruz. Spamcop da yeterli sayıda şikayet (abuse) aldıysa, maili gönderen sunucunun ip adresini veritabanına ekliyor ve Spamcop RBL listesini kullanan sunuculara o ip adresinden artık mail gelmiyor.

Etkili bir yöntem mi?

Basit ama oldukça etkili bir yöntem. RBL listesi kullanmaya başladığınızda mail sunucunuzun trafiğinin oldukça düştüğünü gözlemleyeceksiniz.

Plesk üzerinde nasıl RBL eklerim?

Bu işlem Plesk kontrol paneli üzerinde yer alıyor ve oldukça basit bir şekilde aktif edebiliyorsunuz.

Bunun için Plesk kontrol panelinizde, admin (root) olarak oturum açın.

Sol taraftaki menüden “Tools and Settings” linkine tıklayın.

Mail başlığı altında bulunan “Mail Server Settings” kısmına girelim.

Açılan sayfada en altta ” Switch on spam protection based on DNS blackhole lists” kutucuğunu işaretleyelim. “DNS zones for DNSBL service” kısmına kullanacağımız RBL listesinin veya listelerinin adını yazalım ve “OK” tuşuna basıp ayarları kaydedelim.

Hangi RBL listesini kullanmalıyım?

Bir çok RBL sunucusu var demiştik. Biz sunucularımızda bl.spamcop.net ve zen.spamhaus.org listelerini kullanıyoruz. Bu ikisi oldukça işlev görecektir ve oldukça sert bir tutumu bulunur. b.barracudacentral.org da daha sert bir listedir.

Bu sayfadan diğer RBL listelerin adreslerine de ulaşabilir ve kendi ip adresinizi de sorgulayabilirsiniz.