Plesk

Plesk Webmail Arayüzü Değiştirme

Plesk, hem Linux işletim sistemlerinde çalışan hem de Windows sunucu işletim sistemlerinde çalışan ayrı versiyonları bulunan bir web hosting kontrol paneli. Şu anda hosting sektöründe pazar payı verilerine göre en fazla kullanılan panel.

Plesk Windows veya Plesk Linux kullandığınızda, birden fazla webmail tercihi yapabiliyorsunuz. Kurulum aşamasında kullanılacak mail sunucuyu ve webmail’i seçebildiğiniz gibi, domainlerin kullanacağı webmail arayüzünü daha sonra değiştirebiliyorsunuz.

Plesk Linux üzerinde web mail arayüzü olarak Roundcube ve Horde kullanabiliyoruz. (atmail de ekstra olarak kurulabiliyor) Plesk Obsidian da web mail arayüzünü değiştirmeyi inceleyeceğiz.

Plesk webmail nasıl değiştirilir?

Plesk Obsidian arayüzüne plesk portu üzerinden hosting bilgilerimiz ile giriş yapalım ve “Mail Settings” linkine tıklayalım.

Açılan sayfada, “Webmail” ibaresini, Roundcube veya Horde olarak değiştirip, Apply butonuna tıkladığımızda, webmail ayarımız değişecektir.

Plesk Webmail Toplu Değiştirme

Eğer sunucu size ait ise ve Plesk üzerinde bulunan tüm linux hostingler için bu değişikliği yapacaksanız, küçük bir sh betiği ile işlemi yapabilirsiniz.

Kullandığınız favori text ile dosyayı oluşturun;

nano webmail.sh

ve aşağıdakileri yazın;

# cat webmail.sh
#!/bin/bash
for d in `plesk db -Ne “select name from domains”`
do
plesk bin subscription_settings -u “$d” -webmail roundcube
done

Dosyaya çalıştırma izinlerini verelim;

chmod +x webmail.sh

Ardından betiği çalıştıralım;

./webmail.sh

Eğer roundcube yerine horde kullanacaksanız, “roundcube” ibaresini “horde” olarak değiştirebilirsiniz.