Mail Plesk

Postfix Domain Uzantısı Engelleme

Mail sunucularda her sistem yöneticisinin en büyük belalısı spam mailler yani istenmeyen maillerdir. Ne kadar önlem alırsak alalım bir şekilde spam mailler, mail kullanıcılarına ulaşıyor. Spam yapan kişiler sürekli taktik değiştirip, mail kullanıcılarına ulaşmayı başarıyor. Biz de gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz.

Postfix Nedir?

Postfix, linux ve unix işletim sistemleri üzerinde çalışabilen, açık kaynaklı bir MTA (mail transfer agent) servisi. Kısaca, Linux veya Unix sunucularımız üzerinden mail göndermeye yarayan bir mail sunucusudur. Özellikle Plesk kontrol paneli üzerinde linux hosting kullanıcıları tarafından da kullanılıyor. Plesk web hosting kontrol panelini Linux üzerinde kullanıyorsanız, qmail ve postfix olarak iki MTA’dan birini seçmeniz gerekiyor.

Plesk Spam İle Mücadele

Plesk üzerinde mail ayarlarında spam ile mücadele için bir çok seçenek bulunuyor. Sadece ayarlar değil, Plesk’in ve farklı geliştiricilerin yazdığı bir kaç tane anti spam çözümü sunuluyor. Genellikle ücretli olarak sunulan bu anti spamlara ücret vermek istemiyor ve dışarıdan da anti spam gw hizmeti almıyorsanız, spam için ayarlarınızı kendinizin yapılandırması gerekecektir.

Plesk RBL

Plesk Windows veya Linux kullanıyorsanız, spam ile mücadelede RBL (realtime blocking list) oldukça iyi engelleme yapıyor. RBL kullanımını için Plesk RBL ile Spamla Mücadele yazımızı okuyabilirsiniz. Plesk mail sunucu ayarları için ise bu yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Postfix Domain Uzantısı Engelleme – Plesk Domain Uzantısı Engelleme

Plesk üzerinde veya diğer paneller ile Postfix kullanıyorsanız veya direkt olarak panelsiz Postfix kullanımı gerçekleştiriyorsanız, yapılandırma dosyalarındaki ayarlar ile belirli domain uzantılarını basit şekilde engelleyebilirsiniz.

Özellikle .xyz, .icu, .stream gibi diğerlerine göre nispeten daha ucuz satılan domain uzantıları üzerinden bir çok fazla spam mail gönderimi yapılıyor. .xyz domain uzantısı da genellikle, ciddi çalışan firmalar tarafından kullanılmıyor. Eğer .xyz gibi domain uzantılarından mail alışverişi yapmıyorsanız, kurumsal hosting çözümleri sunuyorsanız bu domain uzantısını engeleyebilirsiniz.

Postfix Domain Uzantısı Nasıl Engellenir?

Öncelikle Postfix kurulu sunucumuza root kullanıcısı ile veya root yetkisine haiz kullanıcımız ile ulaşalım. Daha sonra engellemek istediğimiz domain uzantılarını içeren, Postfix’in istediği şekilde bir dosya yaratalım;

nano /etc/postfix/reject_domains

Not : Postfix’in olduğu dizin Linux dağıtımına göre veya Unix işletim sisteminde iseniz değişebilir. Örneğin Freebsd üzerinde /usr/local/etc/postfix/ dizininde bulunur.

Daha sonra reject_domains dosyamızın içine engellemek istediğimiz domain uzantılarını yazalım;

/\.pro$/ REJECT 
/\.top$/ REJECT 
/\.zip$/ REJECT 
/\.xyz$/ REJECT 
/\.stream$/ REJECT

Dosyayı ctrl+x ile kaydedip çıkalım. Siz belirlediğiniz farklı domain uzantısı var ise onları da yazabilirsiniz.

Daha sonra Postfix yapılandırma dosyasını açalım;

/etc/postfix/main.cf

ve aşağıdaki satırı ekleyelim;

smtpd_sender_restrictions = check_sender_access pcre:/etc/postfix/reject_domains

Postfix yapılandırmasını yeniden yükleyelim;

postfix reload

Eğer herhangi bir hata almadıysanız artık yukarıdaki domain uzantıları engellenecek, mail sunucunuza mail gönderemeyecektir.

Yazar Hakkında

admin

1 Yorum

Yorumu buraya yazabilirsiniz