Mail

Postfix RBL Ekleme

Postfix, dünya üzerinde en çok kullanılan MTA’lardan bir tanesi. Linux ve Unix platformlarında çalışabiliyor. Plesk, Cyberpanel gibi web hosting kontrol panelleri de Postfix mail sunucuyu kullanıyor. MySQL, Memcache, SQLite, PostgreSQL, LDAP, CDB ve Berkely Database veritabanları desteği sunuyor.

RBL Nedir?

Açılımı Realtime Blackhole List olan RBL, spam mailleri engellemek için oluşturulan DNS listesidir. Mail sunucuya giren bir mailin sunucusu ip adresi, sizin kullandığınız bir RBL sunucunun listesinde bulunuyorsa, o ip adresi mail sunucunuza mail gönderemez. Yani DNS sunucusundan alınan cevaba bağlı olarak IP, spam olarak sınıflandırılır veya mail alımı engellenir. Spam ile mücadele konusunda, olumlu sonuçlar doğurup, mail sunucu trafiğinizi büyük oranda rahatlatır.

Postfix RBL Ekleme

Postfix RBL işlemlerini “smtpd_client_restrictions” parametresi ile gerçekleştirir. RBL eklemek için aşağıdaki dosyayı açalım;

/etc/postfix/main.cf

Ve değerleri girelim;

smtpd_client_restrictions = permit_mynetworks,
        permit_sasl_authenticated,
        reject_unauth_destination,
        reject_rbl_client zen.spamhaus.org,
        reject_rbl_client bl.spamcop.net,
        permit

Postfix servisimi yeniden başlatalım;

service postfix restart

Yukarıda bulunan listedeki, rbl listeleri üzerinde bulunan ip adresleri, mail sunucunuza mail gönderemez ve mailler SMTP düzeyinde reddedilir. Spamhaus.org ve Spamcop.net en bilinen ve en çok kullanılan RBL listelerindendir. Daha fazla RBL listesi için bu sayfaya bakabilirsiniz.

Cyberpanel RBL Ekleme

Cyberpanel linux hosting kontrol paneli kullanıyorsanız, yukarıdaki işlemin aynısını gerçekleştirdiğinizde, cyberpanel RBL eklemesi yapmış olursunuz.

Plesk RBL Ekleme

Plesk RBL ekleme işlemi için bu yazımızı takip edebilirsiniz.