Linux

Sembolik Link Nedir? Ne için Kullanılır?

Sembolik Link Nedir?

Sembolik link, aynı zamanda diğer bilinen adlarıyla, symlink veya soft link olarak geçmektedir. Symlinkler linux ve unix işletim sistemlerinde kullanılır. Windows ortamlarında kullanılan kısayol ile benzerlik gösterse de farklılıkları bulunur. Windows ortamında symlink mklink komutu ile verilebilir. Linux/Unix ortamında bulunan bir uygulamanın/programın çalışmasını sağlamak için kullanılabilir. Windows ortamlarında kısayol işlemi sadece, bağlantılı dosyayı açarken, linux/unix ortamlarına symlink o dosya oradaymış gibi davranır.

Neden Sembolik Link?

Birkaç web sitesinde aynı imajları göstermek istiyorsunuz ve imaj dosyaları oldukça büyük. Symlink vererek yerden tasarruf edebilirsiniz. Çünkü symlinklerin boyutları byte ile ifade edilecektir.

Bir dosyanın işaretçilerinin her zaman en yeni ya da güncel sürüme yol açmasını sağlayarak farklı sürümleri korursunuz. (Bu, hedef dosyayı aynı adda farklı bir dosyayla değiştirseniz bile, bir sembolik bağlantı aktif kaldığı için çalışacaktır)

Sembolik Link Nasıl Verilir?

Symlink verme komutu aslında oldukça basit.

ln -s kaynak_dosya_ismi LINK

Bir örnekle gidebiliriz.

/var/www/vhost/a.com/image klasöründeki imajlarınıza /var/www/vhost/b.com/ klasörü üzerinde de olması istiyorsunuz. Şu şekilde komut gireceğiz;

ln -s /var/www/vhost/a.com/image/ /var/www/vhost/b.com/image

Bu şekilde symlink vermiş oluyoruz ve yerden de tasarruf etmiş oluyoruz.

Linux Hosting kullanıcı tarafında oldukça kullanılan symlinkleri görüntülemek için de, “ls -la” komutunu kullanıyoruz.