Hosting

Shared Hosting Nedir?

Shared Hosting paylaşılan hosting anlamına gelmektedir. Aslında satın aldığınız, her linux hosting, mail hosting, windows hosting veya wordpress hosting birer paylaşımlı hosting çeşididir.

Web Hosting firmaları, güçlü bir sunucu veya sanal sunucu içerisine işletim sistemi ve kullanıyorsa bir web hosting kontrol paneli yükler. Bu sunucuya da domain kayıt yapılmış domainler için hosting paketleri açarlar. Hosting kullanıcıları da bu paketler üzerinden, hosting hizmetlerini satın alırlar.

Paylaşımlı (shared) hosting sunucularında bir çok barındırma hizmeti (domain) bulunabilir. Shared hosting hizmeti, her kullanıcının toplam mevcut kaynakların belirli bir bölümünü aldığı bir anlaşmadır. Web Hosting firmaları, paylaşımlı hostingler için limitler (cpu, ram vb.) belirleyebilir. Ve hosting kullanıcıları da bu limitlere uymak zorundadır.

Fazla ziyaretçisi olmayan, kurumlar ve kişiler web siteleri için paylaşımlı hosting hizmetlerini tercih edebilir. Fakat daha yoğun ziyaretçisi olan web siteleri için VDS (sanal sunucu) ya da fiziksel sunucular (dedicated sunucu) daha uygun olacaktır.

Ayrıca shared hostingler, hosting firmalarının belirlediği bir takım kurallara sabittir. Hosting firmaları güvenlik ve performans için bir takım yazılımlara veya fonksiyonlara izin vermeyebilirler. Örnek vermek gerekirse, siz projenizde Firebird veritabanı kullanıyor olabilirsiniz, fakat web hosting firması, paylaşımlı hosting hizmetinde bu veritabanı servisine izin vermemişse kullanamazsınız. Bu aşamada çözüm olarak sanal sunucu veya fiziksel sunucu tercih etmeniz gerekecektir.