Domain Plesk

Subdomain Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Subdomain Nedir?

Subdomain alt alan adı anlamına gelir. Ana domain üzerinden bağımsız farklı web tasarım yapmak için kullanılabilir. Örneğin bizim ana domainimiz veriloji.com şeklinde iken, blog sitemizin adresi blog.veriloji.com şeklindedir.

Subdomain oluşturduğunuzda, ana domaine bir A kaydı oluşturulup, web server üzerinde de sanal host oluşturulur.

Subdomain ne için kullanılır?

Subdomain bir çok amaç için kullanılabilir. Örneğin bir web tasarım ajansınız bulunuyor ve müşterilerinize, yaptığınız çalışmaları göstermek istiyorsunuz. Bu web tasarım çalışmalarını subdomain altında gösterebilirsiniz. Veya web sitenizde birden fazla kategoriniz var ise yine subdomain oluşturarak kategorize edebilirsiniz.

Subdomain SEO etkisi

Arama motorları (özellikle google) subdomain ile ana domaininiz arasında bir fark gözetmiyor. Yani subdomaininiz altında yaptığınız çalışmalar yine ana domaininizin puanına ekleniyor. Fakat Google bu konuda, ana domainden tam bağımsız bir kategoriniz var ise subdomain kullanmanızı tavsiye ediyor. Yani bir e-ticaret siteniz var ise, ana domainde ürünlerinizi satıp, ürünler hakkında oluşturduğunuz blogları farklı bir subdomainde yayınlayabilirsiniz.

Plesk subdomain oluşturma

Linux Hosting veya Windows Hosting üzerinde kullandığınız panellerde farklı şekilde subdomain oluşturma işlemi vardır. Plesk üzerinde subdomain oluşturma aşağıdaki şekildedir. Öncelikle Plesk panelinize, plesk portu üzerinden erişmelisiniz. Plesk portu 8443 veya 8880 şeklindedir.

Giriş yaptıktan sonra “Add Subdomain” butonuna tıklıyoruz.

Daha sonra açılan sayfada bilgileri doldurup, “Ok” ile subdomaini oluşturuyoruz

Subdomain name, alanına, subdomain ismini girip, domaini seçiyoruz, “Document root” varsayılan olarak, domainizin altında açılır, isterseniz değiştirebilirsiniz.