Çeşitli

VPS ile VDS arasındaki fark nedir?

Son 10 yılda, özellikle Vmware firmasının da sanallaştırma çözümlerine profesyonel olarak girmesiyle VDS ve VPS sunucular çok fazla kullanılır oldu. Vmware ESX ürünü gibi, Proxmox, XEN gibi sanallaştırma çözümleri bulunuyor.

VPS ile VDS arasındaki farkı anlamak için ikisinin de tanımına bakmak yeterli olacaktır.

Bu yazıda neler var?

VPS Nedir?

VPS açılımı virtual private server şeklindedir. Yani sanal özel sunucu anlamına gelir. Fiziksel bir sunucunun, donanımının mantıksal olarak bölümlenmesi sonucunda, oluşturulan sanal sunuculara verilen isimdir. VPS sunucularda tahsis edilen ram ve işlemci gücü diğer sanal sunucular tarafından da kullanılabilir. Yani CPU ve RAM donanımları ortak havuzdan kullanılır.

VDS Nedir?

VDS açılımı ise virtual dedicated server şeklindedir. Sanal adanmış sunucu anlamına gelir. VPS’in aksine, VDS de oluşturulan her sanal sunucuya atanmış bir donanım bulunur. Yani donanım kaynakları (ram ve işlemci) sadece tahsis edilen sanal sunucu için kullanılabilir.

Kısacası, VPS hizmetlerinde işlemci ve ram paylaşımlı iken VDS hizmetlerinde ise işlemci ve ram kaynakları sadece tahsis edilen sanal sunucu tarafından kullanılabilir.

Etiketler