X
    Categories: Hosting

Web Hosting Seçimi

Bir hosting alacağız fakat hangi firmayı, hangi paketi veya hangi sunucu işletim sistemini seçeceğimizi bilmiyoruz. Web hosting seçimi yaparken hangi kriterlere dikkat etmeliyiz? Web hosting seçiminde bizim için önemli olanlar neler?

1. İhtiyaçlarınızı belirleyin

Web hosting seçimi sırasında, son kullanıcıların en zorlandığı kriter Linux sunucu mu yoksa Windows sunucu mu kısmı. Tavsiyemiz PHP siteleriniz var ise (WordPress, Joomla gibi siteler dahil) Linux hosting paketleri seçmeniz. Çünkü PHP dili en performanslı Linux sunucular üzerinde çalışır. ASP ve ASP.NET dilleri ile yazılmış bir web siteniz var ise Windows hosting paketleri seçmeniz. ASP dili eski bir dil ve artık çok kullanılmıyor. Linux sunucular da klasik asp dilini desteklemiyor. Fakat ASP.NET dili Linux sunucular arasında desteklense de daha çok yolu var. Bu yüzden mantığınız basit işlesin, PHP+Mysql için Linux sunucuları, ASP+ASP.NET+MSsql ise Windows sunucuları tercih edin.

Web sitenizin kodlama dilini bilmiyorsanız, potansiyel hosting firmanıza sorun ve destek isteyin. Kaç adet mail kullanacağınızı, maillerdeki trafik potansiyelinizi kabaca hesaplayın.

2. Hosting Firması Seçimi

Türkiye’de karşılaştırılmalı firma reklamı yasak. Bu sebeple hiç bir kurumu incitmeden yazmaya çalışalım.

Satın alacağınız firmanın araştırmasını yapın. Yorumları var ise okuyun. Web sitesine göz atın. Web sitesini Gtmetrix ve Google’un Pagespeed Insights servisleri üzerinden sorgulayın. Kendi web sitesine önem veren bir firma sizin web sitenize de önem verecektir.

Firmanın web site ismine ping atın ve ping değeri sürelerini ölçün. Firmanızın sunucuları yurt içinde bulunursa çok daha hızlı olacaktır ve yurt dışı kesintilerinden etkilenmemiş olacaksınız. Bu sebeple sunucuları yurt içinde bulunan firmaları tercih edin.

3. Destek Talepleri

Web hosting konusunda en önemli etken destek sistemleri. Yazdığınız bir destek talebine ne kadar sürede cevap gelecek ölçün. Mümkünse hosting firmanızın canlı destek bölümü olsun ki anında cevap alabilesiniz.

Hosting hizmetinizi satın almadan önce, destek isteyin. Hosting firmanızın bilgisini ölçün. Konuya hakim olmayan bir firmayı tercih etmeyin.

4. Sınırsız Hosting

Sınırsız diye bir kavram yoktur dersek çok klişe olacaktır fakat doğru da bir tanımdır. Bir firma sınırsız hosting vaat ediyorsa, sözleşmelerini iyi okuyun. Bir yerde CPU kullanımınız yüksek deyip sitenizi kapatabilir. O yüzden ihtiyaçlarınızı belirleyip ona göre hosting seçimi yapın. 2 adet mail kullanacaksanız, sınırsız hosting almanızın herhangi bir faydası yok.

5. Hosting firması mı bayi mi?

Mümkünse birinci elden alım yapın. Hosting firmasının bayisinin, bayisinden almanız, olası bir problemde çözümü uzatacaktır. O yüzden direkt hosting firmasından almanız daha hızlı ve bilgiye daha çabuk ulaşmanızı sağlar.

admin: