Çeşitli Windows

Windows İçin Ücretsiz Sanallaştırma Yazılımları

Sanallaştırma günümüzde oldukça fazla kullanılıyor. Sunucu tarafında Vmware ESX, Proxmox, XEN gibi yazılımlar olduğu gibi, son kullanıcı işletim sistemlerinde de ücretli ve ücretsiz yazılımlar bulunuyor. Vmware hem sunucuda (ESX) hem de masaüstü yazılımlarda (Vmware Workstation) şüphesiz lider durumda. Fakat Vmware alternatifi, Windows üzerinde çalışacak yazılımlar da bulunuyor.

Windows Ücretsiz Sanallaştırma Yazılımları

Sanallaştırma teknolojisi geliştikçe bir çok kullanıcı tarafından da kullanılmaya devam ediyor. Windows üzerinde çalışan ücretsiz sanallaştırma yazılımları şu şekilde;

1-Hyper-V

Hyper-V, 2008 yılından bu yana, Windows 8’de sanallaştırma için Microsoft Virtual PC’nin yerini aldı. Hyper-V Windows 2008 Server ve sonrasında gelen tüm sunucu işletim sistemlerinde Microsoft tarafından ücretsiz sunuluyor. Masaüstünde ise Windows 8 ve sonrasında Hyper-V’yi kullanabiliyorsunuz. Hyper-V için ayrıca ESX gibi sunuculara direkt olarak kurulabilen, bağımsız olarak çalışan bir sürüm de mevcuttur.

Hyper-V

Hyper-V sadece ve yalın bir arayüz sunar. Ses donanımlarını sanallaştıramazsınız. Linux dağıtımlarını üzerine kurabilirsiniz.

2. VirtualBox

Virtual Box açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Daha sonra Oracle tarafından satın alındı ve hala ücretsiz olarak sunuluyor. Önce Linux çekirdeği ile çalışabilen VirtualBox daha sonra Windows ve MacOS işletim sistemleri ile de uyumlu hale getirildi. Şu anda Linux dağıtımları ve bazı Unix dağıtımları (Freebsd, Openbsd) Windows tüm versiyonları, MacOS ve Solaris sistemleri üzerinde çalışıyor.

VirtualBox

3-VMWare Server

Vmware Server, Vmware firmasının sunduğu ücretsiz bir yazılımdır. Şu anda desteği sona ermiştir fakat halen ücretsiz olarak indirilip, kurulabilir durumdadır. Vmware Server 64-bit işletim sistemlerine kurulabilir. ESX kullananlar için (Vshpere) benzer bir yönetim ekranı bulunur.

Vmware Server

4-VMLite Workstation

VMLite Workstation, Virtualbox tabanlı bir sanallaştırma yazılımıdır. 32bit ve 64bit desteği mevcuttur. İlginç bir özelliği ise, 32bit işletim sistemi üzerinde çalıştırsanız dahi, sanal olarak 64bit işletim sistemi kurabilmenizdir. VirtualBox’a benzer bir yapısı bulunur.

VMLite Workstation