Windows

Windows Packet Manager – winget

Tüm Linux ve Unix dağıtımlarında bir paket yöneticisi bulunur. Centos için paket yöneticisi yum iken (centos 8 ile beraber dnf) Ubuntu için apt-get, Arch Linux için Pacman, Debian için dpkg, Freebsd için ise pkg şeklindedir. İşte, Linux ve Unix dağıtımlarından aşina olduğumuz paket yöneticisi, Microsoft’un bugün yaptığı duyuru ile artık Windows işletim sistemlerine de geliyor. İsmi de winget şeklinde. Bu gelişme ile beraber Windows Hosting kullanıcıları da sanırız artış gösterecektir.

Winget Nedir?

Winget, Microsoft’un Windows işletim sistemleri için kullanacağı paket yöneticisi. Apt’nin veya Yum’un, Windows versiyonu diyebiliriz. Bir süredir açık kaynak kod dünyasına göz kırpan Microsoft’un, açık kaynak kod dünyasından da gelişmeleri aldığı görülüyor. Developer (geliştirici) bloglarında yazıldığı itibari ile zamandan ve hayal kırıklığından tasarruf ettirecek bir paket yönetici. Son versiyonu veya belirlediğimiz versiyonu kurabileceğiz. Ve winget tamamen açık kaynaklı olarak tasarlandı.

Winget Kurulumu

Winget github sunucularına yüklendi. Github üzerinden kodu indirebilir ve Windows işletim sistemi üzerinde deneyebilirsiniz. Bunun dışında kullanmak için Windows Insider’a dahil olmanız gerekiyor.

Winget Desteklenen İşletim Sistemleri

Şu anda sadece Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalışacak fakat daha sonra sunucu işletim sistemlerine de geleceği bildiriliyor.

Winget Kullanımı

Tabi şu anda çok yeni olduğundan winget ile sadece install komutunu çalıştırıp uygulama kurabiliyoruz.

winget install uygulama_adı

Görselde Visual Studio’nun kurulumunu görebilirsiniz.

Ayrıca alternatif olarak da resmi olmayan win-get’i de bu linkten inceleyebilirsiniz.