Wordpress

Yeni Başlayanlar İçin WordPress

WordPress oldukça kullanışlı bir içerik yönetim sistemi. Fakat yeni başlayanlar için de bir çok soru işaretini beraberinde getiriyor. WordPress’e yeni başlayan kullanıcıların soru işaretlerini kısaca cevaplıyoruz.

WordPress Nedir?

WordPress dünya üzerinde en çok kullanılan açık kaynak kodlu, içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biri. Ülkemizde de kullanımı oldukça yaygın. Kurumsal web sitelerinden e-ticaret sitelerine, kişisel bloglardan ulusal yayın yapan gazetelere kadar bir çok kurum ve kişi tarafından kullanılıyor.

WordPress herhangi bir yazılım dili (html, css vb.) bilmeden, yazılarınızı düzenlemeye, görsellerinizi yüklemeye ve dinamik sayfalar oluşturmanıza yarayan bir betik. Bir web tasarım aracı da denilebilir.

WordPress.com Nedir?

WordPress içerik yönetim sistemini wordpress.org sitesinden indirip kendi web sitenizde kullanabiliyorsunuz. WordPress.com sitesi ise, size çevrimiçi sayfalar oluşturmanızı sağlayan bir platform. (wix, webbly gibi)

Ücretsiz wordpress sitesi oluşturabilir miyim?

WordPress.com platformu ücretsiz size alan yaratabiliyor. Fakat domain kayıt ile kendi domainizi kullanmak isterseniz bunun için ücret istiyor. Yani wordpress.com üzerinden kullanmak istediğinizde, domainisminiz.wordpress.com gibi bir web siteniz oluyor.

WordPress güvenli midir?

Gerekli güvenlik önlemlerini alırsanız evet güvenlidir. Her yazılımda olduğu gibi WordPress üzerinde de güvenlik açıkları oluşabiliyor. O yüzden WordPress betiğinizi sürekli güncel tutmanız tavsiye edilir.

WordPress tema nedir?

WordPress bir alt yapıdır. Görünümü istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Dolayısı ile de WordPress için binlerce hazırlanan ücretli ve ücretsiz temalar bulunuyor. Size sadece, size uygun olanı bulup kullanmak kalıyor.

Kategoriler veya etiketler nedir? Bunları kullanmalı mıyım?

WordPress’in düzen için oluşturmuş olduğu hiyerarşik yapılardır. Web sitenizin düzenli olması için, “evet” kullanmanız gerekir. Ayrıca arama motorları da kategori ve etiketlere önem vermektedir.

WordPress web sitemi kendim yapabilir miyim?

WordPress teknik bilgisi olmayan kullanıcılar için geliştirilmiştir. Her istediğinizi yapamasanız da, evet yapabilirsiniz. Bunun için sadece biraz araştırma yapmanız gerekecektir. Ayrıca domain kayıt yapmanız, sonrasında wordpress hosting satın almanız gerekecektir.

Açık kaynak nedir?

Açık kaynak wordpress’in %100 ücretsiz olduğu anlamına gelir. Ayrıca tüm çekirdek kodlarına erişip, istediğiniz gibi değiştirebileceğiniz anlamını taşır.

Eklentileri nedir?

WordPress için yazılmış küçük uygulamalara eklenti diyoruz. Eklentiler WordPress betiğinize işlevsellik katar. Örneğin Akismet eklentisi web sitenize yapılan spam yorumları engeller. Contact Form 7 eklentisi web sitenize iletişim formu yapmanızı sağlar.

Eklentiler ve temaları nasıl yüklerim?

Eklenti ve tema yüklemenin iki yolu vardır. İlki ftp sunucunuza bağlanıp dosyaları göndermek olacaktır. Dosyalarınızı /wp-content/themes/ veya wp-content/plugins/ klasörüne yükleyip, etkinleştirmek olacaktır.

İkinci ise WordPress siteniz üzerinden yapmanızdır. Eklenti yüklemek için, yönetim panelinizden, “Eklentiler” ve “Yeni Ekle” linklerini takip edersiniz.

eklenti ekleme

Tema yüklemek için ise, “Görünüm” ve “Temalar” linkini takip edersiniz. “Yeni Ekle” linkinden, wordpress.org sayfasındaki temalarını yükleyebilirsiniz.

wordpress tema yükeleme
wordpress tema yükeleme

Domain ve Hosting Nedir? Bunlara ihtiyacım var mı?

Domain, web sitenizin adıdır. Hosting ise web sitenizin çalışmasını sağlayan, gerekli servislerin bulunduğu sunucuda, size özel açılan barındırma hizmetine verilen isimdir.

Evet her ikisine de ihtiyacınız bulunuyor. Sadece blog tutacaksanız, yukarıda değindiğimiz gibi domain olmadan wordpress.com platformunu da kullanabilirsiniz. Fakat kendinize özel bir web site yapacaksanız domain kayıt işleminizi yapıp, wordpress hosting veya linux hosting satın almanız gerekecektir.

WordPress sadece blog için mi?

WordPress ilk çıktığında kişisel bloglar içinde tasarlanmıştı. Fakat günümüzde, her sektörden firma, kendine uygun bir tema bulup kurumsal bir web sitesi haline getirip kullanabiliyor.

Hatta sadece dinamik bir web sitesi olarak değil, woocommerce veya benzer eklentiler ile WordPress üzerinden e-ticaret yapan firma veya şahıslar da bolca bulunuyor.

Ana sayfamı sabit olarak ayarlayabilir miyim?

WordPress varsayılan olarak, ana sayfanız son girdiğiniz yazıları gösterir. Bu işlemi kolayca değiştirebilirsiniz.

wordpress ana sayfa

Yönetim panelizden “Ayarlar” ve “Okuma” linklerine tıklıyorsunuz. Çıkan sayfada ise “Ana sayfa görüntülenmesi” istediğiniz bir sayfa ile değiştirebiliyorsunuz.

wordpress ana sayfa

WordPress siteme video ve ses dosyaları ekleyebilir miyim?

Evet ekleyebilirsiniz. Yazı yazarken ekleyebilir veye direkt Ortam başlığı altındaki yere upload yapabilirsiniz. Ayrıca youtube, vimeo gibi yerlerden aldığınız linkleri embed şeklinde girebilirsiniz.

Sonuç:

WordPress dünyası amiyane tabirle derya deniz. İçerisine girdikçe daha fazla şey öğrenip, uygulamanız gerekecektir.