X

WordPress wp-content klasörünün ismini değiştirmek

WordPress dünya üzerinde en çok kullanılan içerik yönetim sistemlerinden (CMS) bir tanesi. Hal böyle olunca da, WordPress sitelere karşı sürekli bir saldırı gerçekleştiriliyor. Bu yüzden de wordpress hosting kullanımında mümkün olduğu kadar güvenlik önlemi almamız web sitemizin güvenliği açısından elzem hale geliyor.

Wp-content klasörü nedir?

WordPress kurulumunda wp-content klasörü varsayılan olarak gelir. Klasörün içeriğinde, temalarımız, eklentilerimiz, dil dosyalarımız ve yüklediğimiz (uploads) dosyalar yer alır. Web sitemizde direkt wp-content dizin adı ile yer alır ve tüm görsellerimiz bu dizinden çağrılır.

Wp-content klasörünün ismini neden değiştirmeliyim?

Yukarıda değindiğimiz gibi, her güvenlik önlemi web sitemizin güvenliği açısından bize fayda sağlayacaktır. Her kullandığımız yazılımda mümkünse varsayılan değerlerin dışına çıkmalıyız. Brute Force atak yapan kötü niyetli kişiler, varsayılan portlara, varsayılan dizinlere atak yaparlar. Örneğin SSH portumuzu, uzak masaüstü portumuzu bu sebeple değiştiririz. Sezgisel olarak varsayılan değerleri değiştirmek (mümkünse) her zaman iyidir. Ayrıca web sitemizin kaynak koduna bakan bir kişi wp-content klasörünü gördüğü anda wordpress kullandığımızı anlayacaktır. Bu işlem wordpress kullandığımızı gizlemez fakat bir nebze de olsa zorlaştıracaktır.

Wp-content klasörünün ismi nasıl değiştirilir?

Bu işlemi yapmadan önce bilmeniz gerekenler;

  • Klasör adını değiştirdiğinizde, tüm eklentileriniz ve temalarınız devre dışı olacaktır, bu sebeple de web sitenizin yayını kısa süreli kesintiye sebep olabilir.
  • Klasörün adını değiştirmek üst düzey bir güvenlik önlemi değil, sadece sezgisel bir işlemdir ve wordpress kullandığınızı gizlemez.
  • Olası bir probleme karşı mutlaka yedek almanız gerekir.

Wp-content klasörünü değiştirmek

Önce favori FTP programınızı açın ve ftp bilgilerinizi yazarak bağlanın.

ftp bağlantısı

Kullandığınız web sunucuya veya web hosting paneline göre değişkenlik gösterse de, www, httpdocs veya public_html ismindeki dizininize girin. Burada wp-content klasörünü göreceksiniz. Üstüne gelip sağ tuş ile “Yeniden Adlandır” deyin.

Bu işlemi yaptığınızda, eklentileriniz ve temanız artık çalışmayacaktır. Hızlı bir şekilde wp-config.php dosyasını açıp düzeltme yapacağız. Aşağıdaki satırı bulun;

require_once(ABSPATH . 'wp-settings.php');

ve hemen üstüne değiştirdiğiniz wp-content klasörünün yeni adı ile birlikte aşağıdaki kodu yazın;

define  ( 'WP_CONTENT_yeni_ismi' ,  'Folder_Name' ) ;

url değiştiği için url tanımlamasını da yapacağız.

define('WP_SITEURL', 'http://' . $_SERVER['HTTP_HOST'] . '/');
define('WP_CONTENT_yeni_url', WP_SITEURL . WP_CONTENT_yeni_ismi);

Yeni hali aşağıdaki şekilde gözükmesi gerekir;

Dosyayı kaydedin ve sunucunuza tekrar yükleyin.Herhangi bir problem yoksa wp-content klasörünün yeni adı ile web siteniz çalışmaya başlayacaktır.

Herhangi bir problem olduysa, yorumda belirtebilir veya aldığınız yedekten dosyayı geri yükleyebilirsiniz.

admin: