Plesk

Plesk Dosya Uzantısı Engelleme

Plesk paneli Linux dağıtımları üzerinde kullanıyorsanız, mail sunucusu için postfix veya qmail seçmeniz gerekiyor. Her ne kadar yazıda “plesk dosya uzantısı engelleme” olarak geçse de bu işlemi Postfix mail sunucu için yapılandıracağız. Yani belirli bir dosya uzantısını veya dosya uzantılarını engellemek istiyorsanız yazımızda Postfix mail sunucu için işlemi nasıl yapacağınızı anlatacağız.

Postfix Dosya Uzantısı Engelleme

Postfix sunucusu üzerinde clamd gibi veya ücretli bir antivirüs yazılımı kullanıyorsanız, ekli dosyaları tarayıp zaten virüslü dosya veya dosyaları engelleyecektir. Fakat kullanmıyorsanız, virüslü dosya mail kullanıcısına ulaşacak demektir. Tabi illa ki virüs değil, herhangi bir dosya uzantısını da engellemek isteyebilirsiniz. Bunun için postfix konfigürasyon dosyaları üzerinde değişiklik yapacağız. Böylece sanal sunucu üzerinde bulunan mail sunucumuza istemediğimiz herhangi bir dosya uzantısı gelmeyecek.

Çözüm

Bu işlemi yapmak için root şifresine veya root kullanıcı yetkisine haiz bir hesaba sahip olmanız gerekmektedir. SSH üzerinden sunucunuza bağlanın ve aşağıdaki işlemleri gerçekeştirin;

Önce main.cf dosyamızın yedeğini alalım.

cp /etc/postfix/main.cf /etc/postfix/main.cf.original

Sonra main.cf dosyamızı favori editörümüz ile açalım;

nano /etc/postfix/main.cf

Dosyada aşağıdaki satırı bulup, başındaki yorumu “#” kaldıralım.

# header_checks = regexp:/etc/postfix/header_checks

header_checks dosyasının yedeğini alalım;

cp /etc/postfix/header_checks /etc/postfix/header_checks.original

dosyayı favori editörümüzle açalım;

/etc/postfix/header_checks 

ve ekleyelim;

/name=[^>]*\.(zip|pif|exe|dll|vbs|bat|com)/   REJECT

Postfix servisini yeniden başlatalım;

service postfix restart

Yukarıdaki örnekte “zip, pif, exe, dll, vbs, bat ve com uzantıları engellenmiştir. Siz regex’in içerisine dilediğiniz dosya uzantısını yazabilirsiniz.

Böylece linux hosting üzerindeki mail sunucusu yükünü de azaltmış olursunuz.