Plesk

Plesk Linux Üzerinde Hostinglerin Yolunu Değiştirme

Bir önceki yazımızda, Plesk Linux ve Plesk Windows panelleri üzerinde, hostinglerin, varsayılan kök klasörlerini değiştirmeyi anlatmıştık. Hostinglerin (virtual hosts) yolu sabit kalıyor fakat Plesk tarafından oluşturulan “httpdocs” klasönün ismini değiştirip, yeni açılan hostinglerde bizim belirlediğimiz klasör isminde açmasını sağlıyorduk.

Plesk Linux üzerinde varsayılan olarak hostingler aşağıdaki yol (path) üzerine açılır.

 /var/www/vhosts

Oluşturduğunuz Linux hosting hesapları /var/www/vhosts/domain.com şeklinde oluşturulur. Belirli bir nedenden (disk dolması, yeni disk ekleme veya tamamen opsiyonel olarak) dizinlerin yolunun değişmesini isteyebilirsiniz.

Plesk Linux hostinglerin yolu nasıl değiştirilir?

İşlemi yapmadan önce bir kaç uyarı yapmamız gerekiyor.

Önemli : Bu işlem sırasında, hostinglerinizin erişimi duracaktır. Bu sebeple işlemi bakım saatleri belirleyip, o vakitlerde yapmanız yararlı olacaktır.

Önemli : Herhangi bir hata yapma olasılığına karşı, hostinglerinizin yedeklerini aldığınızdan emin olun!

Önemli : Bu işlemi Selinux aktif durumda iken yapamazsınız. Selinux’u permissive veya disabled modda çalıştırmanız gerekir. Centos üzerinde Selinux işlemleri için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli : Eğer web siteleriniz üzerinde yollar full path şeklinde verilmişse çalışmayacaktır, bu yüzden ilgili kodlarda değişiklik yapmanız gerekir.

Önemli uyarılarımız sonrası işleme geçebiliriz.

Bu işlem için Plesk’in yazmış olduğu bir perl dosyasından faydalanacağız. Dosyanın ismi transvhosts.pl şeklinde. Dilerseniz dosyanın yardım dökümanlarını okuyabilirsiniz.

plesk bin transvhosts.pl --help

Değişikliği yapmak için aşağıdaki komut satırını çalıştırıyoruz;

plesk bin transvhosts.pl --dest-dir /www --correct-scripts

Bu işlem ile beraber, tüm hosting hizmetleri /www yoluna taşınacaktır.