Çeşitli Windows

Windows Dns Ön belleği Temizleme

Dns nedir?

Internet üzerinde yer alan (çalışan) tüm web sitelerinin bir dns kaydı bulunur. Dns kayıtları web sitelerinin hangi sunucudan çalışacağını söyler. Biz bir web sitesine girdiğimizde, kullandığımız dns sunucu (8.8.8.8 vb.) arka planda, web sitesinin ana dns sunucusuna web sitesinin hangi ip adresinden yayın yaptığını sorar ve web sitesini tarayıcımıza getirir. Web sitesinin hangi ipden yayın yapması gerektiğini dns sunucular, hangi ipde yayın yaptığını öğrenmesini de dns istemciler sağlar.

Dns ön belleği nedir?

Biz bir web sitesine girdiğimizde, kullandığımız dns istemci, web sitesinin ip adresini öğrenir ve bunu kendi ön belleğinde (cache) tutar. Dns sunucuda girilen TTL (time to live) süresine göre de tekrar dns sunucuya sormaz. Bu kaydı tutma işlemine de DNS Cache deriz.

Dns ön belleği temizleme

Peki web sitesi bir ip değişikliği yaparsa? Biz web sitesine daha önce girdiğimizden, dns istemcimiz yeni ip adresi için dns sorgusu yapmaz ve biz hala eski ip adresi üzerinden web sitesine erişiriz. Herhangi bir işlem yapmazsa dns istemci belirlenen TTL süresi sonunda yeniden dns sorgusu yapacaktır. Bu işlemi hızlandırmak için dns ön belleğimizi temizleyebiliriz.

Windows işletim sisteminde dns ön belleği nasıl temizlenir?

Bu işlem için Windows işletim sistemlerinde ipconfig aracı bulunuyor. Ipconfig aracına parametre verip dns ön belleğini temizleyebiliyoruz. Tüm Windows işletim sistemlerinde (sunucu işletim sistemleri dahil) aynı adımları gerçekleştirebiliriz.

Windows çalıştır penceresini CTRL+R tuşlarına basarak açalım.

cmd

Kutucuğa cmd yazıp enter tuşuna basalım veya “Tamam” butonuna basalım. Karşımıza cmd uygulaması isminde siyah bir ekran gelecektir.

dns cache temizleme

Aşağıdaki komutu CMD ekranına yazalım ve enter tuşuna basalım.

ipconfig /flushdns

“DNS Çözücü Önbelleği başarıyla temizlendi.” şeklinde bir mesaj verecektir.

ipconfig /flushdns

Dns ön belleğimiz temizlendi. Pencereyi kapatabilirsiniz.

Not : Eğer “dns sunucu adresini otomatik olarak al” şeklinde kullanıyorsanız farklı dns sunucuları ile değiştirmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Kullanabileceğiniz dns sunucular;

Google DNS
8.8.8.8
8.8.4.4
OpenDNS
208.67.220.220
208.67.222.222
Cloudflare DNS
1.1.1.1
1.0.0.1
Yandex DNS
77.88.8.8
77.88.8.1