Çeşitli

Windows Vds mi Linux Vds mi?

Windows VDS vs Linux VDS

Sanal sunucular güçlü bir sunucuyu (veya sunucuları) ayrı ayrı kaynaklara sahip birden fazla sanal sunucuya bölerek oluşturulur. Linux VDS, Unix VDS veya Windows VDS tercihi ihtiyaçlarınıza göre şekillenir. Dolayısı ile öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemek tercih yapmanızda kolaylık sağlar.

Uyumluluk:

Linux sunucular; PHP, PERL, CGI Ruby on rails gibi yazılımlar için idealdir. Neredeyse tüm açık kaynak kodlu yazılımlar, linux ve unix dağıtımları üzerinde geliştirilir. Bu sebeple de Linux dağıtımları üzerinde daha performanslı çalışırlar.

Windows Server ailesi üzerinde asp (klasik asp) ve asp.net dilleri çalışır. Asp.NET dili için Linux Core yazılsa da henüz daha tam olarak oturmamıştır. Windows işletim sistemleri IIS üzerinde PHP dilini de destekler fakat Linux kadar performans vermeyecektir.

Dolayısı ile tercih yaparken, asp veya asp.net dili ile bir proje geliştiriyorsunuz Windows VDS, PHP, perl, cgi, python gibi dilleri kullanıyorsanız Linux VDS tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Maliyetler:

Linux dağıtımları açık kaynak kodlu ve GPL lisansa sahiptirler. Bu sebeple Linux veya Unix dağıtımları için herhangi bir lisans bedeli ödemezken, Windows Server işletim sistemleri için lisans bedeli ödersiniz. Linux VDS tercih etmenizde önemli bir etken lisans maliyetleri olacaktır.

Güvenlik:

Linux işletim sistemleri, web barındırma güvenlik konusunda Windows Server ailesine kıyasla çok büyük bir ilerleme kaydetmiştir. Linux dağıtımlarında daha profesyonel ve kullanıcı dostu kontrol panelleriyle (örneğin cPanel, DirectAdmin, Cyberpanel, Vesta vb.), yayınlama yapabilirken Windows işletim sistemlerinde alternatifleriniz daha azdır. Linux VDS’nin güvenliğinden bahsederken Windows VDS üzerinde üstünlüğü olduğu söylenebilir.

Performans:

Linux işletim sistemleri, sunucu olarak kullanılacaksa genellikle bir grafik arayüzü olmadan kullanılır. Bu da ram ve işlemciyi daha az kullanması anlamına gelmektedir. Windows Server işletim sistemleri core olarak kurulsa da çok tercih edilmemektedir. Ayrıca yukarıda değindiğimiz gibi proje geliştirdiğiniz dil, veya web sitenizde kullanacağınız programlama diline göre işletim sistemleri daha iyi performans sunacaktır.

Yazar Hakkında

admin

1 Yorum

Yorumu buraya yazabilirsiniz