Linux

Linux Nedir?

Linux günümüz teknoloji dünyasında, masaüstü bilgisayarlardan,akıllı cep telefonlarına, tabletlerden robotik cihazlara, arabalardan ev aletlerine, süper bilgisayarlardan sunuculara kadar her türlü platformda kullanılabilen bir işletim sistemidir. Hatta bir işletim sistemi çekirdeğidir. GPL lisansa sahiptir.

Her türlü ihtiyaca uygun, son kullanıcının da, sistem yöneticinin de, görsel tasarımcının da kullanabileceği şekilde dağıtımları bulunur.

Ubuntu Desktop

Linux Nedir?

Windows 10, Windows 7, Windows XP veya MacOS gibi bir işletim sistemidir. Yukarıda değindiğimiz gibi bir çok dağıtımı bulunur. Açık kaynak kodlu ve GPL lisansı ile çoğu dağıtım ücretsiz dağıtılmaktadır. Açık kaynak kodu sayesinde istediğiniz gibi özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir. Özellikle Linux Hosting olmak üzere sunucu servislerinde verimli çalışmasından dolayı daha çok kullanılmaktadır. Son yıllarda da ülkemiz ve dünyada da Linux Mint, Ubuntu gibi dağıtımların son kullanıcı nezdinde de kullanımı arttığı gözükmektedir.

Linux İşletim Sisteminin Parçaları

Linux işletim sistemleri, Windows işletim sistemleri gibi bir kaç parçadan oluşur;

Bootloader: Bilgisayarınızın ön yükleme işlemini yöneten yazılımdır.

Linux Bootloader

Kernel: Kernel sistemin çekirdeğidir. Cpu,ram ve çevre birimlerini yönetir. Aslında Linux işletim sisteminin kendisidir. Linus Torvalds tarafından yazılmıştır.

Linux Kernel

Daemons: Linux işletim sisteminin her şeyidir. İşletim sistemini ayakta tutar. Sistem açıldıktan sonra arka planda çalışırlar.

Linux Daemons

Shell: Shell Linux komut satırıdır. Grafik ara yüzü olmayan (kurulmamış) özellikle sunucu servisleri olarak kullanılan sistemlerde shell üzerinden yani komut satırı üzerinden işlemler yapılır. Linux dağıtımlarını Masaüstü olarak kullanan kullanıcılar artık shell üzerinden işlem yapmaya çok da gerek duymazlar. En çok kullanılan kabuklar, sh, bash, csh ve tcsh şeklindedir.

Linux Shell

Grafik Sunucusu: Grafikleri görüntüleyen sisteme bu ad verilir. Yaygın şekilde “X ORG” olarak adlandırılır. Aksi belirtilmedikçe sunucu tarafında kullanılmaz. Daha çok Masaüstü kullanıcıları tarafından kullanılır.

Linux X Server

Masaüstü Ortamı : Linux çekirdeği özelleştirilebilir olduğundan base şekilde işletim sistemi kurup daha sonra isteğe bağlı olarak Masaüstü kurabiliyorsunuz. Linux size birden fazla masaüstü ortamı sunar. En çok kullanılan masaüstü ortamları, Gnome, KDE ve XFC şeklindedir. Her masaüstü ayrı bir uygulama sunar.

Freebsd XFC

Uygulamalar: Windows işletim sistemlerinde olduğu Linux dağıtımları üzerinde de bir çok uygulama bulunur. Windows ortamında kullandığınız bir çok yazılımın eş değer uygulaması Linux ortamlarında bulunur (görsel editor olarak gimp, office uygulaması olarak openoffice gibi). Bazı işletim sistemlerinde (Ubuntu gibi) direkt içerisinde uygulama merkezi (application center) üzerinden uygulamaları kurabilirsiniz. Görsel işlemler, office uygulamarı, network uygulamarı, web tasarım gibi konular için bir çok araç ve uygulamalar bulunur.

Linux Dağıtımı Nedir?

Linux hemen hemen her türlü işlev için, her türlü kullanıcıya uyacak şekilde dağıtımlara sahiptir. Linux kerneli kullanıp geliştirilen işletim sistemlerine Linux dağıtımı denir. En popüler Linux dağıtımları şu şekildedir;

  • Ubuntu
  • Linux Mint
  • Centos
  • Debian
  • Fedora

Dağıtımları inceleyip, size en yakın gelen dağıtımı kullanabilirsiniz.