Genel

SNMP nedir? Ne işe yarar?

Günümüz teknoloji dünyasında, belli bir ağı (network) veya belirli bir ağı kurmaktan ziyade onu sürekli takip etmek, ve çalışır durumda tutmak oldukça önemli. Sistem yöneticileri, ağ yöneticileri veya bilgi işlemciler, ağa bağlı bir cihazı (masaüstü bilgisayar, sunucu, switch, router, firewall vb.) sürekli kontrol etmek yerine, bu cihazdan network üzerinden bilgi alırlar.

SNMP Nedir?

Açılımı, Simple Network Management Protocol olan SNMP’nin Türkçe karşılığı, basit network yönetim protokolü şeklindedir. Ağlar veya cihazlar üzerindeki birimleri denetlemek üzere tasarlanmıştır. Ağ yönetirken, ağ yöneticisine yardımcı olan basit bir uygulama katmanıdır. Özellikle network cihazlardan, linux hosting ve windows hosting sunucularından bilgi almak konusunda ağ ve sistem yöneticilerinin oldukça fazla kullandığı bir protokoldür.

Snmp ne işe yarar?

SNMP kullanarak, internete bağlanan herhangi bir cihazdan, cihazın durumu ile ilgili bilgi alabilirsiniz. SNMP kullanarak, internete bağlı olan cihazlardan alabileceğiniz bilgilerin bazıları şu şekildedir;

  • Cihazların çalışma süreleri
  • Cihazların üzerindeki gelen/giden veriyi ölçme
  • Sıcaklık dereceleri
  • İşlemci, ram(hafıza) veya disk kullanım bilgileri
  • Cihaza ait üretim bilgileri

Not : Cihazın internete bağlı olması değil, bir network’e dahil olması gerekmektedir.

SNMP, ajan uygulama, yönetici uygulama ve ağ yönetim sistemi adı verilen üç bileşenden oluşur.

Ajan Uygulama : Ağ bulunan cihazlar üzerinde çalışan uygulamadır. Bu uygulama ile cihazın gerekli bilgileri alınır ve kayıtlı tutularak yönetici uygulamaya aktarılır. Aynı şekilde yöneticiden gelen değişiklikler bu uygulama tarafından cihaza uygulanır. Yani kısacası bu uygulama, SNMP’nin, kullanılacağı cihazlar üzerinde çalışan bir bileşendir.

Yönetici Uygulama : Ağ veya sistem yöneticisi tarafından kullanılan yönetim yazılımıdır. Bu yazılımlar sayesinde SNMP aracılığıyla elde edilen bilgiler görüntülenir ve saklanır. ManageEngine, SolarWinds gibi firmaların bir çok yazılımı bulunur. Ücretli, ücretsiz veya açık kaynak kodlu bir çok SNMP yönetim yazılımı bulabilirsiniz. Linux üzerinde, Cacti, Nagios, Icinga, Zabbix, Prometheus gibi açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak sunulan bir çok yazılım mevcuttur.

Ağ Yönetim Sistemi: Yönetici birimde çalışan ve tüm ağdaki cihazların bilgilerinin eş zamanlı olarak izlenmesini ve yönetimini sağlayan yazılımdır.

SNMP Versiyonları

SNMP 1988 yılında ilk geliştirildiğinden bu yana üçüncü versiyonuna ulaştı. Bu versiyonlar:

SNMPv1: Basitleştirilmiş verileri göndermek üzere tasarlanmıştır.

SNMPv2: Veri gönderimi ve toplu veri gönderimi yapılmasını sağlar.

SNMPv3: Version 3 ve Version 2 arasında; sadece Authentication (yetkilendirme) farkı bulunmaktadır. V2, V1 sürümlerinde olan açıklar V3 sürümünde kapatılmıştır.

En çok kullanılan SNMP yazılımları

Windows işletim sistemleri üzerinde kullanılan en iyi SNMP yazılımları;

2. Solarwinds Network Performance Monitor

2.PRTG Network Monitor from Paessler

3. WhatsUp Gold

4. ManageEngine OpManager

5.System Center Operations Manager

Linux işletim sistemleri üzerinde kullanılan en iyi SNMP yazılımları;

1.Nagios Core

2.Zabbix

3.Icinga

4.Prometheus

5.Cacti