Freebsd Linux

Linux Üzerinde Çalışan En İyi Mail Sunucular

E-postalar çağımızın en iyi iletişim araçlarından bir tanesi ve öyle gözüküyor ki, uzun bir zaman da öyle kalmaya devam edecek. Akıllı telefonlar ile beraber, bir çok iletişim aracı hayatımıza girse de, e-posta iletişiminin yeri farklı ve öyle kalacak gibi duruyor.

Kurumsal firmalar ve kişiler günümüz internet dünyasında yoğun olarak mail hosting kullanıyor. Kişiler daha çok gmail, hotmail, yahoo gibi servisleri tercih etse de, firmalar domain kayıt işlemi gerçekleştirip, kurumsal bir e-posta kullanmayı tercih ediyor.

Bu yazımızda, Linux üzerinde çalışan en iyi mail servislerini (MTA) listeleyeceğiz.

MTA Nedir?

MTA açılımı Message Transfer Agent şeklindedir. Bir elektronik posta iletisini gönderenin bilgisayarından, alıcının bilgisayarına aktarmak ve yönlendirmekten sorumludur. 

Linux En İyi Mail Sunucular

Diğer bir çok konuda olduğu gibi, Linux mail servislerinde, en iyi MTA’ları sunar. Yazıda Linux olarak geçse de, içlerinden bir çoğu Unix dağıtımlarında da çalışmaktadır.

1. Sendmail

İsmi Proofpoint olaran değişen sendmail, Unix ve Linux platformları üzerinde en çok kullanan mail sunuculardan bir tanesi. Fakat en çok kullanılmasının nedeni yüksek ihtimalle, dağıtımlarda ve unix platformlarında varsayılan olarak gelmesinden kaynaklanıyor. Ayrıca en eski MTA’dır. Eric Allman tarafından yazılmıştır ve özel bir lisansa sahiptir.

Sendmail’in Özellikleri

  • Sendmail son derece güvenilirdir.
  • Her iletinin çok fazla sorun olmadan doğru hedefe iletilmesini sağlar.
  • Adresleri tek bir ana bilgisayara toplayabildiğinden çok düşük bant genişliği ile kullanılabilir.
  • Sendmail, kullanıcıların alan genelinde takma adları değiştirmeden özelleştirilmiş e-posta yönlendirme olanakları belirlemelerine olanak tanır.
  • Çalışma zamanından önce yapılandırma talimatlarını derlemek yerine, Sendmail posta yapılandırmasını kontrol etmek için yapılandırma dosyalarını kullanır.

2. Exim

Exim C dilinde yazılmış bir MTA. Cpanel, Directadmin gibi web hosting kontrol panelleri tarafından kullanıldığı için popülerdir ve önemli bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Exim, Linux ve BSD gibi birçok Unix benzeri işletim sisteminde kullanılan özellik bakımından zengin bir posta sunucusudur. Geliştirme ekibi tarafından sıkça güncelleme yapılır.

Exim’in Özellikleri

  • Özelleştirme ve yapılandırma yetenekleri bakımından Exim en iyi mail sunucu yazılımları arasındadır.
  • Mainlog, Rejectlog ve Paniclog dosyaları ile log bakımından zengindir.
  • Exim; MySQL, PostgreSQL, SQLite, Oracle DB ve Redis gibi bir çok veritabanı ile birlikte çalışabilir.
  • GNU GPL lisansına sahiptir.

3. Postfix

Postfix, e-posta yönlendirme ve iletme konusunda son derece başarılı bir mail sunucu yazılımıdır. Plesk web hosting kontrol paneli üzerinde Qmail ile birlikte opsiyonel olarak gelir. Şu anda dünya üzerindeki mail trafiğinin %30 kadarı Postfix üzerinden geçmektedir. Haproxy, Nginx, TLS, LMTP ve DKIM gibi bir çok protokolü destekler.

Postfix’in Özellikleri

  • Postfix spamlara ve zararlı yazılımlara karşı birinci sınıf savunma mekanizması uygular ve özel filtreler sunar.
  • Saniyede 300 kadar mail gönderim işlemi yapabilir.
  • MySQL, Memcache, SQLite, PostgreSQL, LDAP, CDB ve Berkely Database veritabanları ile çalışabilir.

4. Zimbra Email Server

Zimbra Collaboration Suite (ZCS), Linux kullanıcıları için güçlü ve verimli bir posta sunucusudur. Açık kaynak kodlu olarak yazılmıştır. Zimbra, sanallaştırma konusunda en popüler yazılım olan ESX’in üreticisi Vmware tarafından satın alınmıştır.

Zimbra Özellikleri

  • Gelişmiş ve kişiselleştirilen bir webmail arayüzü bulunur.
  • Gerçek zamanlı yedekleme ve restore işlemleri sunar
  • Gelecekteki tarih, saat ve hatta saat dilimi gibi filtreleri kullanarak yöneticilerin e-postaları kolayca planlamasını sağlar.

5. Qmail

1995 yılında Daniel J. Bernstein tarafından, sendmail’e alternatif olarak yazılan gelişmiş bir mail servis yazılımıdır. Unix için geliştirilse de, Linux dağıtımları üzerinde de çalışır. Qmailtoaster ile RPM tabanlı sistemlerde (centos, redhat) gayet sağlıklı şekilde kurulur ve çalışabilir. Vpopmail servisi, LDAP veya Mysql ile kimlik doğrulama yaptırılabilir. Plesk Linux Hosting kontrol panellerinde, Postfix ile birlikte opsiyonel olarak sunulur. Düzgün bir yapılandırma ile seneler boyunca problemsiz şekilde stabil olarak çalışır. Yazarı Daniel J. Bernstein, 1997 yılında çıkarttığı son versiyon ile birlikte, Qmail’de açık bulana 500$ ödül vadetmiştir. (Henüz açık bulunamadı)

Qmail’in Özellikleri

  • Qmail, Linux, Solaris, Mac OSX ve BSD gibi birçok platformda bulunmaktadır.
  • Qmail mail sunucusu yazılımının tasarımı oldukça modülerdir ve kullanıcıların yazılımın bir bölümünü diğer modüllerle hızlı bir şekilde değiştirebilmelerini sağlar.
  • Dovecot veya Courrier ile gayet uyumlu çalışır.

6. iRedMail

iRedMail, tam donanımlı, açık kaynak kodlu bir mail servisidir. Güvenlik, gizlilik ve güvenli yönetim odaklı özelliklere sahip güçlü bir yazılımdır. Aktif geliştirme topluluğu sayesinde, her daim destek alabileceğiniz platformları bulunur. Tabi iRedMail içerisinde, mta olarak postfix ve kimlik doğrulama işlemleri için dovecot ile çalışır.

İRedMail’in Özellikleri

  • iRedMail tüm posta hizmetlerini güvenli bağlantılar kullanarak sağlar. (TLS üzerinden POP3 / IMAP / SMTP, HTTPS ile web mail)
  • Şifreleri depolamak için SSHA512 ve BCRYPT (BSD) gibi güçlü şifreleme mekanizmaları uygular. ,
  • OpenLDAP, MySQL, MariaDB, PostgreSQL de dahil olmak üzere arka uç için çok yönlü bir depolama ve veritabanı seçeneği sunar.

Yazar Hakkında

admin

Yorum Ekle

Yorumu buraya yazabilirsiniz