Centos Freebsd Linux

Ücretsiz Web Hosting Kontrol Panelleri

Özellikle Linux tarafında ücretsiz, açık kaynak kodlu bir çok web hosting kontrol paneli bulunuyor. Bazıları kullanıcılar tarafından yoğun şekilde, tercih edilirken bazılarının ismi dahi bilinmiyor.

Yazımızda ücretsiz/açık kaynak kodlu web hosting kontrol panellerini inceliyoruz.

1-Cyberpanel

Aslında cyberpanel’in iki sürümü var. Cyberpanel ve Cyberpanel Ent. Enterprise olan ücretli versiyonu. Enterprise da 1 domain için ücretsiz veriliyor.

Cyberpanel openlitespeed ile geldiği için, bir çok web hosting kullanıcısı tarafından tercih ediliyor ve litespeed tarafından destekleniyor. Kurulumu da oldukça basit. Geliştirilmesi gereken daha çok kısmı var. Python ile yazılıyor.

Kurulumu için, Centos 7.x, Python 2.7, 1024MB veya daha fazla ram, 10GB Disk alanı gerekli. Web server Openlitespeed, Email server Dovecot/Postfix, Dns server Powerdns, spam için Spamassassin ile birlikte geliyor. Ve multiphp destekliyor. Ayrıca Slack kanallarından oldukça da destek veriyorlar. Online yedek alıp, yedeği de AWS S3’e atabiliyorsunuz. Özellikle wordpress siteleriniz var ise Lscache eklentisi ile kulanabilirsiniz.

https://demo.cyberpanel.net:8090/ adresi üzerinden demosunu inceleyebilirsiniz.

Admin Bilgileri 
Kullanıcı: demoadmin
Şifre: cyberpanel123

Client Bilgileri
Kullanıcı: democlient
Şifre: cyberpanel123

Kurulum için buraya inceleyebilirsiniz.

2-Ajenti

Ajenti Server Admin Panel. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir panel.

Debian 6 veya sonra, Ubuntu Precise veya sonrası, CentOS 6 veya sonrası, RHEL 6 veya sonrası işletim sistemlerine kurulabilir. Minimal kurulum ile de Freebsd üzerine de kurulabilir. Python 2.7 destekler ve python ile çalışır. Web sunucusu olarak nginx, mail sunucusu courrier/postfix kullanır.. Git sayfası üzerinden değişikliklerini günceller ve yine git üzerinden destekleri var.

3-VestaCP

Listeyi yaparken, sıralamayı random yazdık, fakat tercih edilebilirlik seviyesine göre yazsak, muhtemelen Vesta’yı başa yazardık. Kişisel fikrimiz ücretsiz panellerin arasında en stabil çalışanı şekilde olacaktır. Veriloji.com üzerinde de bir çok müşterimiz kullanmaktadır. Bir Cpanel beklemeyin fakat oldukça kullanılabilir bir panel. Panel ücretsiz fakat, bazı eklentileri ücretli satabiliyorlar veya desteği de ücretli. Tabii ki forumlarından gerekli desteği alabiliyorsunuz. Sadece destek talebi oluşturmak ve çözmek için ücret istiyorlar. Kurulum için minimum 512mb ram ve 20GB disk gerekli.

Redhat, Centos, Debian veya Ubuntu üzerinde çalışır. Web arayüzü PHP ve Javascript ile çalışıyor. Veritabanı olarak MySQL + phpMyAdmin ve PostgreSQL + phpPgAdmin destekliyor. Nginx ve Apache de web server olarak geliyor. Nginx’i reverse proxy olarak kullanabildiğiniz gibi Apache’yi iptal edip, sadece Nginx’i de php-fpm ile kullanabiliyorsunuz. https://vestacp.com/install/ adresinden kurulumu dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.

Mail server olarak exim/dovecot, dns server olarak bind ve ftp server olarak da vsftpd kullanır.

https://demo.vestacp.com/ adresi üzerinden demosunu inceleyebilirsiniz.

Kurulum için buraya tıklayabilirsiniz.

4-Kloxo-MR

Çok çeşitli bir web hosting kontrol paneli. İçeriğinde bir çok servis ile beraber geliyor.

Nginx, Nginx-Proxy ve Lighttpd-proxy, Hiawatha, Hiawatha-proxy ve Httpd, Lighttpd web serverlerini destekliyor. İsterseniz Nginx’i, isterseniz Lighttpd’yi reverse proxy olarak kullanabiliyorsunuz.

Mail sunucu olarak qmail-toaster kullanır. Qmail bogofilter ve clamav ile birlikte derlenir. Kullanmayanlar için belirtmek de fayda var, bogofilter öğrenen bir spam filtresi. Spam’ın spam olduğunu siz öğretirsiniz bogofiltere.

Djbdns, Powerdns, MaraDNS, NSD, myDNS ve bind dns sunucularını kullanabilir.

Üzerinde direkt Squid, Varnish, ve ATS web cache servisleri ile gelir.

Kurulumu kolaydır. Ara yüzü, aynı verdiği servisler gibi çok karışıktır. Demo kullanımı malesef yok.

5-Centos Web Panel

Centos ve Redhat dağıtımları üzerine kurulabilir. Centos Web Panel en belirgin özelliği Softaculous uygulaması ile beraber gelmesi. Softaculous ile yüzlerce uygulamayı tek bir tıklama ile kurabilirsiniz.

Minimum 1024MB ram, 10GB Disk üzerine kurulabilir.

Apache web sunucu Nginx reverse proxy ile beraber çalışır. Varnish üzerinde varsayılan olarak gelir. Kontrol panel üzerinde CWPro isminde güzel bir terminal (ssh) uygulaması vardır. Ftp sunucu olarak pureftpd, dns sunucu olarak bind, mail sunucusu olarak da postfix/dovecot kullanır.

https://79.137.25.230:2031/ adresi üzerinden demosunu inceleyebilirsiniz. Kullanıcı admin, şifre ise admin123 şeklindedir.

6-Sentora

Sentora aslında Zpanel’in halefi olarak gösteriliyor. Sentora projesi Zpanel’in satın alınmasından sonra, eski üyelerinin geliştirmesiyle başladı.

Php ile yazılmıştır. CentOS 6, CentOS 7, Ubuntu 12.04, veya Ubuntu 14.04. sürümlerine üzerine kurulabilir. Üzerinde Apache, Mysql ,PHP, Dovecot, Postfix, ProFTPd, ve MariaDB servisleri çalışır.

http://dallas.sentorademo.tk adresi üzerinden demosunu inceleyebilirsiniz.

7-TinyCP

TinyCP yeni nesil web hosting kontrol panellerinden. Yaklaşık 1-2 senedir piyasada fakat pek kullananı bulunmuyor. Basit ve sade bir kullanıcı ara yüzü bulunuyor.Ubuntu veya Debian Linux dağıtımlarında çalışıyor. Centos’a yakın zamanda destek gelmesi bekleniyor.

MySQL, PostgreSQL, Samba file server, VPN server ve Apache web server ile çalışır. Mail server olarak Postfix+Dovecot kullanır ve Clamav dahili olarak gelir. Kullanıcı ara yüzü Php ile yazılmıştır. Şu anda dns server desteği yok. Demosu bulunmuyor.

TinyCP kurulumu için buraya tıklayabilirsiniz.

Yukarıdaki tüm panelleri veriloji.com üzerinden VDS satın alarak kullanabilirsiniz.

Bu inceleme ikinci bir yazı ile ayrıca serilendirilecektir.