Windows

Windows Hosting Nedir?

Hosting alım işlemlerinde, kullanıcıların Linux Hosting mi Windows Hosting mi şeklinde ikilemde kaldığını görmekteyiz. Bu sebeple Linux Hosting mi Windows Hosting mi isimli yazımızı yayınlamıştık. Hosting kullanıcıları, özellikle son kullanıcılar, web sitelerinin kodlama yapısını bilmediğinden tercihlerini yanlış kullanabiliyorlar.

Windows Hosting Nedir?

Windows Hosting, web sitenizin Windows Server işletim sistemi ailesi üzerinde barındırılmasına denir.

Linux Hosting tarafında, hosting işlemleri için Linux dağıtımları (Centos, Ubuntu, Debian, CloudLinux vb.) Unix dağıtımları (openbsd, freebsd vb.) kullanılırken, Windows Hosting tarafında sadece Windows Server işletim sistemleri kullanılır.

Kısaca kullandığınız hosting üzerinde web siteniz Windows Server işletim sistemi ailesi üzerinde tutuluyorsa Windows Hosting ismini veriyoruz.

Windows Hosting Özellikleri

Microsoft, ASP.NET dilini, core olarak Linux dağıtımları üzerinde çalıştırsa da, henüz web hosting sektöründe yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu sebeple Windows Hosting hizmetlerinin en önemli özelliği ASP ve ASP.NET kodlarını çalıştırmasıdır.

Windows sunucu işletim sistemleri üzerinde, Plesk kontrol paneli, MaestroPanel, SolidCP ve Websitepanel gibi paneller çalışabilmektedir.

Hosting için Windows hosting tercihini kullandığınızda mail sunucu olarak en çok kullanılan mail hizmetleri şu şekildedir;

  • MailEnable (Standart, Pro ve Enterprise sürümü bulunur)
  • Icewarp Merak Mail
  • Hmail
  • SmarterMail
  • Argo Mail Server

Windows sunucu işletim sistemleri web server olarak IIS (internet information services) kullanılır. Microsoft Windows 2000 Sunucu işletim sistemi ile birlikte geliştirilen IIS (IIS 5.0) şu anda Windows Server 2019 ile 10.0 sürümüne güncellenmiştir. IIS haricinde, Apache ve Nginx web sunucuları Windows işletim sistemlerine kurulabiliyor olsa da, Linux ve Unix dağıtımları kadar performanslı çalışmamaktadır.

Windows Server İşletim Sistemleri Nelerdir?

Microsoft Windows NT işletim sistemi ile beraber, sunucu işletim sistemleri üzerinde ürün çıkarmaktadır. Sırası ile daha sonra, Windows 2000 Server, Windows 2003 Server, Windows 2008 Server, Windows 2012 Server, Windows 2016 Server ve Windows 2019 Server işletim sistemleri ürünleri bulunur.

Windows Hosting seçimi yaparken, güncel sürümü tercih etmeniz önem arz etmektedir. Örneğin Windows Server 2008 işletim sistemi üzerinde SNI (Server Name Indication) desteği bulunmaz ve SSL işlemlerinde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Windows Server 2008 işletim sisteminin güncelleme desteği de Ocak 2020 de bitecektir.

Windows hosting üzerinde php çalışır mı?

IIS 7.0 öncesi, PHP dili ISAPI ile çalıştırılırken, 7.0 versiyonu ile beraber varsayılan olarak PHP desteklenmektedir.

Fakat yukarıda belirttiğimiz .NET dili için işlem PHP dili için de geçerlidir. ASP ve ASP.NET dilleri için Windows Hosting, PHP dili için ise Linux Hosting tercihi yapmanız, performans açısından yararınıza olacaktır.

Windows Hosting de veritabanı olarak ne kullanılabilir?

Windows Hosting üzerinde, Mysql ve Mssql veritabanı kullanabilirsiniz.

Sonuç;

Kısaca, eğer Microsoft işletim sistemlerine ait dilleri (asp, asp.net) ve veritabanlarını (ms access, microsoft sql server) kullanacaksanız, tercihinizi Windows Hosting ürünlerinden yana kullanmanız gerekecektir.