Wordpress

WordPress Site Hızlandırma

Günümüz en çok kullanılan CMS yazılımlarından bir tanesi WordPress. Kişisel bloglardan, kurumsal sitelere, özel temalardan e-ticaret projelerine kadar bir çok alanda kullanılıyor. Haliyle wordpress kullanan web site sahiplerinin arasında da rekabet doğuyor. SEO açısından web sitesi hızı da büyük önem taşıyor. WordPress site sahipleri için, web sitelerini nasıl hızlandıracağı konusunda işlemleri derliyoruz.

1. İyi bir hosting seçimi

Kesinlik en önemli konulardan bir tanesi hosting hizmeti seçimi. Windows sunucular içinde her ne kadar Php ve Mysql veritabanı desteği gelse de, iyi yapılandırılmış bir Linux Sunucu her zaman php dili için daha iyi performans sunacaktır. Linux Hosting seçerek WordPress sitenizi daha performanslı çalıştırabilirsiniz. Dilerseniz Veriloji.com’un sunmuş olduğu WordPress Hosting ayrıcalığını da kullanabilirsiniz. Ayrıca hosting seçimi yapmadan önce de, hosting alacağınız firmanın web sitesini Gtmetrix ve Google’un Pagespeed Insights servisleri üzerinden sorgulatmanız yararlı olacaktır.

Bu servislerin değerleri hosting firmanızın işine ne kadar önem verdiği hakkında size fikir sunacaktır.

2. Sade ve size uygun olan bir tema seçin

WordPress ile beraber varsayılan olarak gelen ” Twenty Nineteen” teması oldukça sade ve hızlı bir tema. Sadece günlük (blog) olarak WordPress’i kullanacaksanız oldukça işinizi görecektir. Asla kullanmayacağınız özellikleri olan bir temayı tercih etmeyin. Tema satın alıyorsanız, aldığınız temanın Pagespeed ve Gtmetrix değerlerine bakın. Basit işlemleriniz için (css işlemleri) eklenti kurarak değil temanızdan işlem yapmaya çalışın.

3. Bir cache sistemi kullanın

Cache eklentileri genellikle ücretsiz oluyor. Bir çok cache (önbellek) eklentisi de mevcut. Kullanacağınız eklentinin, kullanıcı yorumlarını okuyun. Eğer sunucunuzda Litespeed Web Sunucusu kullanılıyorsa Litespeed Cache eklentisini kullanabilirsiniz.

En çok tercih edilen cache eklentisi şu anda W3 Total Cache. Onu da WP Super Cache ve ücretli olarak sunulan WP Rocket seyrediyor.

4. CDN kullanın

Dünya üzerinde bilinen, en çok ziyaretçi çeken tüm web siteleri CDN kullanır. Özellikle global bir ürün/hizmet sunuyorsanız kesinlikle CDN kullanmanız gerekir.

Web sitenizdeki statik dosyaları (css, javascript ve görseller) CDN üzerinden çekin.

5. Görsellerinizi Optimize Edin

1MB’lık bir görseli optimize ederek 500KB seviyesine kadar düşürebilirsiniz. Web siteniz ne kadar daha az boyuttaysa ziyaretçileriniz için o kadar iyi olacaktır. Ayrıca optimize ettiğinizde Pagespeed ve Gtmetrix puanlamanız da artacaktır.

Jpeg dosyalarınızı optimize etmek için https://compressjpeg.com adlı siteyi, PNG görsellerinizi optimize etmek için de https://compresspng.com adlı siteyi kullanabilirsiniz. Veya ücretsiz olarak sunuculan WP-SmushIt isimli eklentiyi kullanarak görsel optimize etme işini otomatiğe alabilirsiniz.

6. Ana Sayfanızı optimize edin

Ana sayfanız web sitenizdeki en önemli yer. Hem ziyaretçilerin ilk gördüğü yer hem de arama motorları açısından önemi büyük. Ana sayfada yapabilecekleriniz;

  • Yazıların tümünü göstermeyin, “devamını göster” kullanın
  • Yazılarınızın hepsini tek bir sayfada göstermeyin, ana sayfada 5-7 arası yazı gösterin.
  • Yazılarınızı kategorilere ayırın.
  • Ana sayfada gereksiz bileşenleri kaldırın
  • Genel olarak sade ve konuya odaklanmış bir ana sayfa tercih edin.

7. Veritabanınızı optimize edin

Veritabanı kullanıldıkça gereksiz satırlar oluşur,WordPress veritabanınız, web siteniz için ihtiyacınız olan her şeyi – ve yapmadığınız birçok şeyi saklar. Dolayısıyla bir süre sonra veritabanları gereksiz bir çok veriyi barındırmaya başlar. phpMyadmin sayfanız üzerinden ara ara optimize edebileceğiniz gibi, bu işlem için WP-Optimize isminde bir eklenti de mevcut. WP-Optimize bu gereksiz satırları temizler.

8. LazyLoad kullanın

Ziyaretçi web sitenizi ziyaret ettiğinde, tüm siteyi göstermeyin. Ziyaretçi sayfayı kaydırdıkça görselleri ve yazıları gösterin. Böylelikle hem sayfanızı hızlandırmış olursunuz hem de daha az bant genişliği tüketirsiniz.

jQuery Image Lazy Load WP eklentisi bu işi otomatik olarak yapmak için var.

9. PHP dosyalarınızı statik html haline getirin

Bu biraz teknik bir konu ama siteniz fazla CPU tüketip, sunucu kaynaklarını fazlaca kullanıyorsa yapmanız hem web sitenize hem de sunucuya fayda sağlayacaktır. Teleport PRO isimli program ile tüm web sitenizi bilgisayarınıza çekip oluşan dosyaları sunucunuza gönderebilirsiniz. Yine de bu işlem için çok teknik bilginiz yoksa yardım almanız sağlıklı olacaktır.

Tabi bu işlem artık sitenizi wordpress yönetim sayfasından yönetememenize yol açacaktır. Siteniz artık statik bir sayfa haline gelir ve sayfanızı güncelleyemezsiniz.

WordPress bir web siteniz var ise, tamamen WordPress’e uyumlu Veriloji.com Linux Hosting paketlerinden satın alabilirsiniz.